Антонио Таяни отложи гласуването по спорния пакет "Мобилност"

2055
Антонио Таяни отложи гласуването по спорния пакет "Мобилност"
Снимка: Европейски парламент

Спорният пакет "Мобилност" бе отложен за 1 април. Това стана в началото на редовната пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви, че връща законодателното досие на транспортната комисия, "за да може ясно и ефективно да се гласува в пленарната зала впоследствие".

От думите на Таяни стана ясно, че по пакета са представени 1224 предложения за изменения. "Имаше и многобройни искания за разделно гласуване на отделни части от предложенията. Във всички случаи искам ясен вот по ясни предложения. Смятам, че не бива да гласуваме часове наред изменения, които не са били добре обсъдени и изяснени. Още повече - така е много възможно да се стигне до неволни грешки в гласуването", мотивира се Таяни пред европейските депутати. Той бе категоричен, че не става въпрос за протакане.

Протести на превозвачите заради пакет "Мобилност" блокират центъра на София

Във връзка с очакваното гласуване на много спорния пакет "Мобилност" днес (27 март) в Европейския парламент, българските превозвачи орг...

"Призовавам комисията по транспорта да проведе спешно заседание, за да можем през април на следващата сесия да гласуваме пакета. Трябва да имаме една трета от депутатите иначе не е възможно да се внасят последващи предложения за разделно гласуване. Убеден съм, че комисията ще посрещне това достойно предложение, което ѝ се възлага", поясни още Антонио Таяни.

Припомняме, че по-рано от Съюза на международните превозвачи заявиха, че пакетът "Мобилност" няма да бъде гласуван днес в пленарна зала. Информацията беше оповестена от председателя на организацията Йордан Арабаджиев. Той заяви пред БНТ, че българският евродепутат Петър Курумбашев е получил информация от председателя на Европейския парламент, според която пакет "Мобилност" изобщо няма да влезе в днешния дневен ред на парламента, както и стана на практика.

Иначе за днес е планиран протест на българските превозвачи. Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Паралелно с протеста в Страсбург, протести ще има и в София - на две места.

Междувременно снощни стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал подкрепа от шестима свои колеги относно спорния пакет. "Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност", съобщи още българският министър-председател.

Борисов говорил с Таяни пакет "Мобилност" да не бъде гледан от сегашния ЕП

Българският премиер Бойко Борисов поиска в телефонен разговор от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде обмислено ...

Все пак по време на пленарната сесия на ЕП днес се очаква да има дебати по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа