Авдеевка е на колене въпреки данни, че най-доброто от бившия "Азов" дойде (ВИДЕО)

12182
Авдеевка е на колене въпреки данни, че най-доброто от бившия "Азов" дойде (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия може да мобилизира около 3 пъти повече войници, отколкото Украйна, а режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин успя да се справи засега доста ефективно със западните санкции – главна причина за това са военните доставки с помощта на и от Беларус, Северна Корея и Иран. Руският военно-промишлен комплекс (ВПК) е способен да произведе достатъчно боеприпаси, муниции, да осигури бронирани превозни средства (макар да губи например много танкове, има достатъчно по-стари модели в резерв, които обновява), дронове и ракети, за да поддържа военния натиск срещу Украйна и през тази година. Ролята на Китай също е важна – Пекин не помага директно на Москва с оръжия, но доставя електронни компоненти, превозни средства и резервни части, които руският ВПК използва. Това гласят оценките на норвежкото разузнаване, споделени от ръководителя му Нилс-Андреас Стенсьонес: Русия е загубила толкова танкове в Украйна, колкото е имала преди войната

За да може Украйна да се справи с всичко това, ще има нужда от значителна помощ от Запада – нещо, което в момента не е факт заради САЩ и по-точно крилото на републиканците, което служи на Доналд Тръмп: Оценки: Украйна е загубена без помощ от САЩ. Проблеми в Русия с военното производство (ВИДЕО)

Украйна е в отбрана

Междувременно, новият главнокомандващ на украинската армия генерал Олександър Сирски призна очевидното: "Руската армия в момента е в настъпление по целия фронт, ситуацията може да бъде определена като усложнена. Украинската армия премина от фаза на атака към фаза на защита. Основната цел – да нанесем максимални загуби на Руската федерация".

(КАРТА) Ситуацията в Авдеевка се влошава – това констатира един от най-известните украински информационни телеграм канали Deep State. Според оценката на канала (КАРТА), дори времето не помага на Украйна – в Авдеевка има гъсти мъгли, които пречат на работата с дронове, а руснаците се възползват и щурмовите им групи пробиват в града. Конкретно, от север, източно покрай коксохимичния завод, руските щурмови групи минават през вилни зони и дори автобусни депа, като са пресекли логистичният път, свързващ северната и южната част на Авдеевка (вчера сутринта това каза руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов) – тоест коксохимичният завод на северния фланг е сериозно застрашен:

"Логистиката днес е изцяло под огневи контрол на врага, в резултат на което влизането и излизането от града е лотария. Струва си да се вземат решения, които преди всичко ще спасят най-ценното - живота на войниците, а не да превърнат Авдеевка в още една "крепост-символ" на песни и стихове", констатират от Deep State с препратка към Бахмут. А в днешния си сутрешен обзор Семьон Пегов повтаря – основната логистична линия на украинците в Авдеевка не работи, явно имайки предвид пътя от Ласточкино: Война между Русия и НАТО: Вероятен сценарий. Тревожни сигнали от Авдеевка и Белгород (ВИДЕО)

Все пак има и една добра новина – т.нар. военна база "Зенит" не е била превзета, макар че руснаците са опитали с атака откъм района на "Царски лов". Позицията е в югоизточната част на града, припомнете си: Омазани до ушите, руснаците бяха посрещнати от украински дронове: Ключов епизод в битката за Авдеевка (ВИДЕО). В този район е имало тежки бомбардировки – т.нар. Девети квартал, а Пегов говори за "важен руски тактически успех", който е блокирал украинските позиции там - има и данни за огромно количество руски бомбардировки с "умни бомби", като главнокомандващият Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски коментира, че е извършен най-големият руски обстрел в района от началото на 2024 година:

Deep State потвърждава и нещо, казано вчера сутринта от популярния руски военен телеграм канал "Рибар" и от Семьон Пегов – че индустриалната зона (Индустриален проспект) в североизточната част на Авдеевка засега е удържала: Последните дни на Авдеевка или чудо: Русия изглежда сигурна в успеха (ВИДЕО)

На този фон вече има първи видеокадри, показващи стрелба предполагаемо от бронирана машина Bradley – т.е. Трета щурмова бригада се бие в Авдеевка: "Азов" на помощ: Украйна опитва да спаси Авдеевка с една от най-добрите си бригади

Военните действия в Украйна извън Авдеевка

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, за последното денонощие има значително намаление на интензивността на боевете по целия фронт – 71 бойни сблъсъка, което е с почти 30% по-малко на дневна база. За втори пореден ден най-горещо е в направлението "Маринка" (Григоровка и Новомихайловка) – 27 отбити руски пехотни атаки, при Авдеевка са 24, а при Бахмут – 10. Навсякъде другаде на практика е спокойно.

И Пегов, а и "Рибар" твърдят, че има тежки боеве при Бахмут, но "Рибар" говори за разширение на зоната на контрол от руснаците при Поповска гора и Хромово (2 километра западно от Бахмут), което е важно за бъдеща атака срещу Часов Яр. Украинците вероятно ще контраатакуват, смята "Рибар". От украинска страна обаче отричат да има руски напредък 2 километра към Часов Яр – украинската информация е за нови руски позиции в гористия терен източно от Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут): Направление "Бахмут": Следващата руска цел и украинците, които я бранят (ВИДЕО)

В направлението към Лиман има руски твърдения за пробив в източната част на Белогоровка (Билохоровка), на 10-тина километра югозападно от Кремена. Селото там е важно заради река Жребец, то е предмостие към линията Сватово – Кремена на изток и към Лиман на запад. Засега няма геолокализирани видеокадри, доказващи руското твърдение за успех.

Същевременно, в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща сериозно внимание на голям анализ на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който говори за съветската военна доктрина и т.нар. Теория за напредък в дълбочина. По същество това е ангажиране на врага на множество фронтове и в дълбочина на тактическо и оперативно ниво чрез атаки срещу вражески позиции с работещи в синхрон ешелони от артилерия, ВВС и пехота и удари срещу тила на врага в съчетание с фронтални атаки за проникване в отбранителните линии на врага, както и последващи операции за укрепване на завзетото. В Украйна за руснаците това не се случва по учебник, но те се адаптират, правят промени включително във военните части, на технологично ниво (дронове и подривна информационна дейност с цел измама с фалшива разузнавателна операция) и се учат, предупреждава Машовец. А ISW заключва, че без западна помощ украинците няма да могат да се противопоставят и в един момент съветската доктрина за водене на военни действия може да почне да се изпълнява на практика както е на теория, включително с дълбоки пробиви – Машовец изрично казва, че при всеки удобен шанс, руснаците ще вкарат и танкови бригади за бърз напредък.

Тази нощ руското военно министерство съобщава за 9 свалени дрона - над Белгородска и Воронежка област плюс акваторията на Черно море т.е. Крим. Украинският телеграм канал "Кримски вятър" съобщава за силни взривове, включително в Ялта (КАРТА). Какво в крайна сметка се оказа, че е станало: Украйна потопи руски десантен кораб в Черно море (ВИДЕО)

ОЩЕ: Русия съсипва от обстрели град в Донецка област, уж убива подкрепления за Авдеевка (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа