Австрия и Нидерландия отговориха на призива на Фон дер Лайен за България в Шенген (СНИМКИ)

9389
Австрия и Нидерландия отговориха на призива на Фон дер Лайен за България в Шенген (СНИМКИ)
Снимка: Министерски съвет

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България и е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема.

Това стана ясно от телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте, съобщават от правителствената информационна служба.

Министър-председателят на Нидерландия похвали България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор.

Още: Евродепутат: Нидерландия няма да свали ветото на България за Шенген

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Акад. Денков увери Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

ОЩЕ: Жозеп Борел: Силно подкрепям присъединяването на България към Шенген и еврозоната

Снимка: iStock

До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.

Австрия обаче е категорична

На този фон по-рано днес Австрия категорично отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение. Доводът - в момента нямало смисъл от разширяването на безвизовата зона.

Още: Еврокомисар и вътрешният ни министър обявиха срок за влизане в Шенген

"В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша. Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", е заявил австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, цитиран от "Юрактив".

Припомняме, че именно Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти. Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз, ако бъдем приети в Шенген.

Още: Хърватия: България в Шенген е в интерес на Европейския съюз

Снимка: europarl.eu

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция, отбелязва БТА.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА.

Призивът на фон дер Лайен

Припомняме, че вчера в своята "Реч за състоянието на Съюза" председателката на Европейската комисия изрази категоричен призив по повод блокирането на България и Румъния: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече", а Actualno.com проследи на живо от Страсбург изказването й - припомнете си това ВИДЕО

Тя подчерта още, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането".

Още: Денков: Реалистично е България и Румъния да влязат в Шенген до края на годината

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа