Баварски депутати предлагат "Моята борба" да се учи в училище

864
Баварски депутати предлагат "Моята борба" да се учи в училище

Депутатите от ландтага на Бавария ще разгледат предложение за включването на книгата на Адолф Хитлер "Моята борба" в учебната програма на училищата в провинцията, пише „Взгляд“.

„Става дума за ученици на възраст между 15 и 17 години. Важно е те да прочетат тази книга по време на часовете. Не мисля, че днешните деца ще видят в произведението някаква съблазън. Ако знаят за десните идеологии от миналото, като хитлеристката например, то това може да ги отдалечи от новите десни идеологии“, заяви баварският депутат Томас Геринг, един от авторите на идеята.

Това стана възможно, след като правата на книгата, които в течение на 70 години бяха държани от баварското правителство, изтекоха. През януари книгата бе публикувана за първи път от края на Втората световна война.

Германия отново ще издава „Моята борба“ на Хитлер

За първи път от Втората световна война насам книгата на Адолф Хитлер „Моята борба“ („Mein Kampf“) ще бъде издад...

„Хората проявяват исторически интерес към тази книга и към случилото се. Днес тя е достъпна за широката общественост и съдържанието ѝ трябва да се обсъжда в училищата“, добави депутатът.

Германските евреи не са съгласни с инициативата. Те смятат, че книгата може да внуши на учениците радикални идеи, защото тя способства разпалването на ненавист.

„Всичко ще зависи от това как ще се провежда обсъждането и какви ще са възгледите на преподавателите на материала. На теория учителите могат да говорят за пагубността на нацизма, а могат и да го пропагандират. Въпросът е какви политически убеждения имат баварските учители. Опасност има. Възможно е някои ученици да подкрепят нацизма“, смята израелският историк Ефраим Зуроф.

Книгата "Моята борба" се смята за идеологическа основа на нацизма. До 1945 г. книгата е преведена на 18 езици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа