Бежанка от Турция може да стане първата жена премиер на Нидерландия

2780
Бежанка от Турция може да стане първата жена премиер на Нидерландия
Снимка: Getty Images

Гражданите на Нидерландия може би скоро ще имат премиер, много по-различен от Марк Рюте. Бежанката от Турция Дилан Йешилгьоз, която наследи настоящия министър-председател начело на Народната партия за свобода и демокрация (VVD), води в проучванията преди вота в сряда.

Тя може да стане първата жена министър-председател в историята на страната.

Надпреварата е оспорвана. Три партии се борят да спечелят най-много места в парламента, но най-големият съперник на 46-годишната Йешилгьоз - Питер Омцигт - даде знак, че не иска най-високия пост за себе си. Това прави още по-вероятен сценарият Йешилгьоз, която в момента е министър на правосъдието, да стане премиер начело на следващото правителство.

Всичко това касае пряко България, тъй като Нидерландия към момента не ни допуска в Шенген заедно с Австрия. Има обаче индикации за пробив: Нидерландия поиска допълнителна мисия в България заради Шенген

Дилан Йешилгьоз - бежанка против миграцията

Бежанката от Турция е описвана като работохолик. Тя винаги е в добро настроение и пълна с енергия в публичното пространство, въпреки "тежките" според нея изисквания на настоящата ѝ работа.

Нейната либерално-консервативна Народна партия за свобода и демокрация към момента е на първо място с 18 пункта в проучване на Politico. "Нов социален договор" на Омцигт има подкрепата на 16% от избирателите, а левият алианс на Франс Тимерманс също има шансове с 15 процента.

Още: Рюте: За България трябва да бъдем строги, но честни

Най-голямото ѝ обещание е да се справи с миграцията - въпрос, който отдавна съпътства нидерландската политика. Йешилгьоз заяви пред Politico, че собственият ѝ произход на бежанец е оформил възгледите ѝ по темата.

"Има приток на твърде много хора, не само търсещи убежище, но и работници мигранти и международни студенти, което означава, че нямаме капацитет да помогнем на истинските бежанци", каза Йешилгьоз. Тя изброи като пречки проблемите в системата, включително лошото качество на приемните съоръжения за търсещите убежище и недостига на жилища.

Снимка: Марк Рюте, Getty Images

Открита пред хората, не като Рюте

Йешилгьоз е силна в комуникацията, но с нея се преговаря трудно. Прави само три неща освен работата си - спи, спортува и се храни здравословно.

Но докато Рюте винаги е бил много затворен по отношение на личния си живот, Дилан Йешилгьоз е много по-открита - говори откровено за брака си, за борбата си с имунно заболяване и за колебанията си дали да има деца.

Също така, за разлика от Рюте, който често е забелязван да ходи на срещи с велосипед, Йешилгьоз се вози навсякъде с кола и е с лична охрана поради позицията си на министър на правосъдието. "Това е голяма част от живота ми и е много трудно. Но аз избирам да продължа, да не се отказвам, защото няма да се уплаша", казва вероятният нов премиер на Нидерландия.

Още: Дело срещу нидерландското правителство заради загуби от санкциите срещу Русия

Строга, но справедлива

Брюксел също следи отблизо предстоящите избори. Под ръководството на Рюте Нидерландия се позиционира като надежден и доминиращ партньор в ЕС. Но служителите в посолствата и институциите в Брюксел сега се чудят дали следващото правителство ще запази тази положителна роля след вота на 22 ноември.

Отговорът е "да", ако Йешилгьоз стане премиер. "Като малка страна, ние можем да играем голяма роля. Винаги сме го правили и е изключително важно, че ще продължим да го правим", казва тя.

Стриктната и честната игра ще бъдат основните стълбове, които ще залегнат в основата на нейния подход към ЕС. Това включва и забрана за промяна на критериите, когато нови държави искат да станат членове на блока - дебат, който вече се разгаря в светлината на кандидатурата на Украйна за присъединяване.

Традиционно нидерландците са "ястреби" по отношение на фискалната политика на ЕС, като критикуват големите разходи и изискват намаляване на равнището на дълга. В последно време обаче нидерландското правителство предпочита гъвкавост в рамките на разумното.

"Да бъдем само много строги и изобщо да не гледаме контекста - това няма да бъде нашата линия", казва Йешилгьоз. "Но да бъдем много гъвкави и всъщност да правим нещата по-малко сложни, също не е наша линия. Европа трябва да бъде стабилно сътрудничество и ясните финансови споразумения са много важни за тази цел".

Още: С бутилка и с чадър по главата: Атаки срещу нидерландски политик-путинист (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com