Борсите продължават да не вярват на европейския банков сектор

1067
Борсите продължават да не вярват на европейския банков сектор
Снимка: iStock/Guliver

За една година европейските банки са загубили 560 милиарда долара от своята капитализация. Обявените в петък (29 юли) резултати от последните стрес тестове на ЕЦБ станаха катализатор за нови разпродажби, след като само 2 от 51 банки покриха стандарта tier 1 - т.нар. капиталова адекватност.

Индексът STOXX Europe 600 Bank от юли 2015 година се е свил с 40%, а банките са загубили 560 милиарда долара капитализация. Това е повече, отколкото капитализацията на целия италиански фондов пазар, пише Bloomberg, цитирана от БГНЕС. От началото на годината акциите на Credit Suisse са поевтинели с 51%, а на Deutsche Bank и Commerzbank - с 45%. Две трети от най-големите европейски банки са загубили над 20% от пазарната си стойност през тази година.

Шефът на БНБ: Готови сме да действаме, ако стрес тестовете на банките покажат проблем

Централната банка на България очаква, че провежданата оценка на качеството на активите и предстоящите стрес тестове на кредитните инс...

В началото на тази седмица акциите на Deutsche Bank и Commerzbank удариха ново дъно. „Не ми се иска да го кажа, но ако индексът се понижи още, това ще бъде Армагедон за банките“, коментира началникът на отдела за работа с европейски акции на Svenska Handelsbanken Джо Трейси.

Заради срива на капитализацията на Deutsche Bank и Credit Suisse бяха изключени от индекса STOXX Europe 50. Този индекс се формира изключително от капитализацията: ако тя два месеца поред е по-ниска от 75-то място сред компаниите на страната, таза компания се изключва.

Италианският премиер Матео Ренци заяви в интервю за CNBC, че проблемът на Monte Paschi е решен, защото банката ще привлече 5 милиарда евро капитал от чуждестранни инвеститори начело с JPMorgan и ще прехвърли в баланса на специалния фонд над 25 милиарда евро проблемни кредити за секюритизация и продажба. „За пръв път Monte Paschi няма лоши кредити и това е окончателно. Струва ми се, че най-добрият начин да се реши проблема с тях е растежът. Това е моята приоритетна задача, моята мечта и кошмар. Всеки ден мисля за това“, отбеляза Ренци.

Инвеститорите имат друга гледна точка. Вчера акциите на Monte Paschi поевтиняха с 16,1%, на Unicredit - със 7,2%, на UBI Banca – с над 7%. „Хората гледат на Monte Paschi и си мислят, че ако това сега е справедливата цена, тогава и други италиански банки, които се смятат за надеждни и успешно преминали стрес тестовете, ще се нуждаят от капитал“, заяви пред Financial Times управляващият на Schroders Джеймс Сим.

Горанов отрича да вземаме 2 млрд. евро дълг заради стрес тестовете на банките

“Основна предпоставка за поемане на държавен дълг е потребността от осигуряване на средства за рефинансиране на дълга в обращение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа