Brexit вече удря по джоба на британците

4842
Brexit вече удря по джоба на британците
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато досега последиците от изненадващото гласуване за излизане от ЕС бяха теоретични, британците вече усещат по джоба си, че нещата се променят, отбелязват местните медии.

Паундът загуби 10-15% от стойността си в евро и долар след референдума от 23 юни и повиши цените на стоки, осигурявани от чужди компании - автомобили, компютри, облекло и храни. Френските производители на автомобили Peugeot и Citroen съобщиха, че от 1 август цените им са скочили със средно 2%. Американската компания за производство на компютри Dell пък изтъкна, че трябва да калкулира цената на компонентите в долари в предлаганите на британския пазар нейни продукти. Британската Headlam посочи, че обезценяването на паунда е увеличило цената на подови настилки, внасяни главно от Белгия и Холандия, с около 6%.

Кога (ако изобщо) Великобритания ще излезе от ЕС?

Брекзитът ще трае по-дълго, отколкото си представяха британските избиратели преди референдума през юни. Кога Великобритания ще излезе о...

Сега погледите са вперени в храните и имотите, които бяха останали недокоснати, но промени и в техните цени са закономерни. Ожесточената конкуренция между супермаркетите, които се опитват да запазят пазарния си дял, обикновено омекотява резки промени в цените на хранителните стоки, но Brexit може да промени правилата, смята аналитикът Фрейзър Маккевит, защото "около 40 на сто от храната във Великобритания се внася".

При наемите обаче, тенденцията е в обратна посока. При новоноетите жилища в Лондон наемите са спаднали за пръв път от 6 години, според първото проучване, направено след референдума. Експертите очакват по-силна инфлация в идните месеци, тласкана нагоре от повишената цена на вносните храни и алкохолните напитки. Националната банка Bank of England също прибягна до парични инструменти в опит да спре плъзгането на икономиката към рецесия, което вероятно ще повиши паричната наличност и в резултат ще стимулира инфлацията и ще отслаби паунда. Британците, които разчитат на увеличаване на заплатите за компенсиране на повишените цени, може би ще бъдат разочаровани, сочат анализите, предаде Стандарт нюз.

"По всяка вероятност покупателната способност на потребителите значително ще се намали през близките месеци с тенденцията за повишение на инфлацията и ограничаване на растежа на печалбата", предупреждава Хауърд Арчър от Global Insight. Работниците, които ще получат увеличение на заплатите благодарение намаляване притока на неквалифицирана чужда работна ръка, едва ли ще усетят подобряване на жизнения си стандарт поради общото забавяне на икономиката в периода след Brexit, заключава доклад по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа