Чехия с готовност да затвори границата си за мигранти

3745
Чехия с готовност да затвори границата си за мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

"Чехия е готова да затвори границите си за мигранти, ако миграционната вълна започне да застрашава националната сигурност”. Това заяви чешкият премиер Богуслав Соботка.

„Ние сме готови за възможността да затворим границата”, каза той, като добави, че „най-добрият вариант е да се намери ефективно решение на европейско равнище”. Според него, всяка отделна членка на ЕС не може сама да се справи с нарастващия проблем с незаконната имиграция от Близкия Изток и Северна Африка.

Гладна стачка на мигранти в Чехия

Десетки имигранти обявиха гладна стачка в един от центровете за временно настаняване в Чехия, протестирайки срещу продължителността н...

Премиерът отхвърли предположенията, че масовата миграция към ЕС е планирано действие. "Мигрантите не са организирана армия", каза той, като припомни, обаче, че Европа е изправена пред най-голямата криза с миграцията след Втората световна война.

Соботка призова да се прави разлика между бежанци, бягащи от войната в Сирия и Ирак, и така наречените икономически мигранти, които искат да се възползват от социалната система на Западна Европа. „Ние трябва да помогнем на тези, които в действителност се нуждаят , но не с цената на нарушение на собствената ни сигурност”, подчерта премиерът. „Тези, които поискат убежище, трябва да се съобразяват със законите и разпоредбите”, категоричен е той.

Соботка отново отхвърли плановете за приемане на постоянни механизми за разпределение на бежанците между страните-членки на ЕС и призова за по-голяма защита на границите на Шенгенското пространство. Според него ключовата роля в разрешаването на миграционната криза е на Турция, която ще получи 3 млрд. евро финансова помощ, посочва БГНЕС.

През 2015 г. Чехия е предоставила убежище на 71 чужденци. В страната са задържани 3315 нелегални мигранти. Към 19 януари в бежанските центрове там се намират 98 души, повечето от Ирак, Афганистан и Украйна. Според плановете на Европейската комисия, Чехия трябва да приеме 2691 бежанци от Гърция и Италия.

Милош Земан: По-голямата част от имигрантите трябва да бъдат върнати

По-голямата част от имигрантите в Чехия са в страната незаконно и след като са нарушили закона те трябва да бъдат върнати на техните ст...

Междувременно чешкият президент Милош Земан заяви, че НАТО трябва да се включи в защитата на границите. Земан призова за ограничаване на броя на бежанците, които Чехия трябва да приеме по квотната система на ЕК.

„Не бих драматизирал приема на три сирийски семейства с болни деца. Не драматизирам и няколко десетки хиляди иракски християни, подложени на преследване от мюсюлманите, но ясно казвам: „Достатъчно. Това е всичко”, заяви Земан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа