Чешки депутат: Играхме ролята на полезни идиоти!

1725
Чешки депутат: Играхме ролята на полезни идиоти!
Снимка: Pixabay

Депутатът от чешкия парламент Ян Хрнчирж (Jan Hrnčíř) прави потресаващ анализ за отредената роля на страната в инцидента в оръжейните погреби край село Врбетице през 2014 г. Признанията на депутата са отразени в интервю за изданието Parlamentní listy под откровеното заглавие "Врбетице? Играхме ролята на полезни идиоти. Западът не ни подкрепи и сега трябва отново да се оправяме сами".

Във връзка с неотдавнашната годишнина от Втората световна война Ян Хрнчирж говори за „неприемливи опити за пренаписване на историята и желанието да се омаловажат щетите, нанесени от германските нацисти на чешката земя“. Депутатът коментира още „политически организации с нестопанска цел“ и „съвременни политици от Комсомола“. Той одобрява присъствието на техния посланик Пивонка на военния парад на Червения площад на 9 май.

Parlametní listy: Вие написахте в социалните мрежи, че „сте против пренаписването на толкова модерната днес история“. Вие написахте това във връзка с годишнината от края на Втората световна война. Кой и защо според вас пренаписва историята?

Главният прокурор на Чехия подаде оставка, вероятно заради Врбетице

Главният прокурор на Чехия Павел Земан подаде оставка, съобщи днес в Туитър вицепремиерът на правителството и министър на вътрешните ра...

Ян Хрнчирж: Налице е все по-осезаема тенденция в обществото да се пренаписва историята и най-вече да се подценява вредата, която германските нацисти нанесоха на чешката земя и чешкия народ по време на Втората световна война. Паралелно с това се провежда някаква странна и неприемлива кампания, чиято цел е да ни убеди и на първо място нашето младо поколение, че германската окупация на Чехия е само един от историческите епизоди, сполетели държавата ни. Нищо необичайно. Паметниците на освободителите се демонтират и малцина празнуват годишнината от деокупацията. Зад това стоят различни политически организации с нестопанска цел и съвременни комсомолски политици, свързани с тях, които сеят тази „истина“.

Отношенията ни с Русия достигнаха точка на замръзване по случая Vrbetice. Как ги оценявате няколко седмици след публикуването на тази информация?

- С течение на времето става ясно, че просто няма доказателства за присъствието на руски агенти във Врбетице. Полицията представи само косвени доказателства, въз основа на които дори не е възможно да се образува дело срещу някого. За мен е странно, че в ситуация, в която всичко е толкова лошо с доказателства, властите отиват до такъв гръмък дипломатически и медиен конфликт с Русия.

- Какво можете да кажете ... за Ян Хамачек (външен министър) във връзка с планираното му пътуване до Русия?

- Във всеки случай министърът, който се представя много неловко като Джеймс Бонд, ни направи за смях на международната сцена и трябва незабавно да подаде оставка.

Оръжие за 4,7 млн. долара пропада вдън земя от складовете във Врбетице след експлозиите

След експлозиите в складовете в чешкото село Врбетице през 2014 г. фирмата-наемател Imex Group е загубила значителен брой оръжия, съобщ...

- Както вече казахте, отношенията ни с Русия сега не са най-добрите. Лошо ли е това отношение, че чешкият посланик Пивонка присъства в такъв момент на Червения площад, където се провеждаше военен парад в деня на победата над нацизма? Част от опозицията е възмутена от това... Какво е нашето отношение към Русия сега?

- Считам участието на Пивонка в парада в чест на годишнината от края на Втората световна война като израз на уважение към героите, воювали в тази война за нашата свобода. Много се зарадвах, че посланикът запази здравия разум, както повечето европейски дипломати, които присъстваха на този парад.

- Как ще се отрази делото Vrbetice на отношенията ни с Руската федерация в бъдеще? И не мислите ли, че нашите съюзници не ни подкрепиха достатъчно в тази ситуация?

- Ясно е, че отношенията с Русия всъщност ще приключат за дълго време и че ще понесем икономически загуби. Нашите пивоварни и индустрии ще плачат и несъмнено германците ще се смеят. Изглежда, че отново играхме ролята на полезни идиоти, както се е случвало няколко пъти в историята за изостряне на отношенията. Според мен всичко това се дължи на промени в ръководството на Съединените щати и Чехия може просто да бъде въвлечена в някаква игра на специалните служби. Западът, както винаги, не ни подкрепи и отново ще трябва сами да оправим всичко.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа