Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Числото руски войници, които трябва да умрат, за да се огъне Путин: Украинска оценка

11 юни 2024, 16:12 часа • 4480 прочитания

Ако Русия губи месечно в Украйна между 50 000 и 60 000 войници (убити, тежко ранени и изчезнали в акция), тогава вече ще има натиск и социално напрежение за режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Такава оценка даде украинският военен експерт Петро Черник пред телевизионния канал "Еспресо".

"Има важен политически момент. Според мен руснаците не са способни на революция, тръгваща отдолу, от народа. Не вярвам в това и това никога не се е случвало в историята. Единственият успешен случай беше болшевишката революция, организирана от елитите, водени от Ленин", каза той.

Ако обаче има високо социално напрежение, елити в Руската федерация може да опитат да премахнат Путин, счита Черник.

Още: Загубите на руската армия в Украйна през месец май биха всички рекорди от началото на войната

Колко войници губи Русия сега?

Според различни оценки, от началото на тази година руската армия губи между 20 000 и 30 000 души месечно. Това обаче не е достатъчно - набирането на наемници и нови войници особено от по-бедните региони в Русия компенсира: "Ще изпепелим Германия": Русия събира доста чужденци за пушечно месо (ВИДЕО)

"Руската федерация безболезнено мобилизира между 30 00 - 32 000 души всеки месец. Украинската армия постави рекорд по унищожаване на окупатори през май - 39 000 души (убити, ранени и изчезнали по време на акция). Ако достигнем 50 000 - 60 000, то това наистина ще доведе до много силно социално напрежение в Русия. Тогава някой елит в Кремъл може да се възползва, за да отстрани Путин от власт. Напомням за Пригожин - той не тръгна сам срещу Кремъл, това е невъзможно. Него го активира вътрешен кръг, вероятно от ФСБ", коментира Черник.

Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес