Ципрас и Путин не се разбраха за нов "Южен поток" - засега

6010
Ципрас и Путин не се разбраха за нов "Южен поток" - засега

Подновяване на проекта "Южен поток" дори под нова форма засега няма да има. Това стана ясно след съвместната пресконференция на гръцкия премиер Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин след срещата им в Атина.

По думите на Путин реализация на т.нар. проект "Посейдон" може да има само ако бъдат дадени необходимите гаранции. От своя страна Ципрас подчерта, че съвместни енергийни проекти от такъв мащаб могат да се реализират само ако няма накърняване интереси т.е. трябва "да има мост за сътрудничество в региона, а не трамплин за стълкновение". В този ред на мисли Путин заяви, че Русия се чувства заплашена от вече активирания противоракетен щит в Румъния, тъй като там щели да бъдат разположени ракети с 1000 километра и Москва знаела точно кога ще се случи това. Руският президент не пропусна да припомни и как българското правителство "под давление на САЩ и ЕС" спряло "Южен поток".

В „Южен поток България” вземат огромни заплати, защото пазят "важни документи"

През 2015 година България е предложила на Русия преформатиране на „Южен поток България” АД. Това се налага, защото „Ю...

"Посейдон" всъщност е най-новият вариант на обединение на "Южен поток" и "Турски поток". Това е проект за подводен газопровод по дъното на Черно море, който трябва да излезе на българския бряг, да достигне до Гърция и да праща газ до Италия. Той е считан за директен опит на Москва да се противопостави на Трансанадолския газопровод (TANAP, ТАНАП). TANAP е част от Южния газов коридор, който трябва да пренесе газ от Каспийско море към Европа. Газопроводът трябва да се свърже на турско-гръцката граница с Трансадриатическия газопровод (TAP, ТАП), който да транспортира суровината през територията на Гърция и Албания до бреговете на Италия. Първата копка на TANAP беше през миналата есен, а в средата на този месец започна строежът на TAP в Гърция. По отношение на "Посейдон" има предварителен меморандум за сътрудничество между "Газпром", италианската "Едисон" (Edison) и гръцката DEPA за "доставка на руски газ от Гърция към Италия през територията на трета страна". В меморандума обаче няма изрично написано името на "Посейдон".

Дългоочакваната среща между Ципрас и Путин на тема енергетика приключи с подписване на споразумение между Гърция и "Роснефт" за доставка на нефт и нефтени продукти. Това обаче въобще не е "основното ястие", което чакаха мнозина. Припомняме, че в продължение на вече почти година Ципрас направи редица важни срещи - в Турция, в Египет, в Израел, в Иран, а основна тема на разговори беше енергетиката и големите находища "Зохр" при Египет и "Левиатан" до бреговете на Израел и Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа