Да няма отцепници като Орбан: Европейският парламент поиска промяна в начина на функциониране на ЕС

10342
Да няма отцепници като Орбан: Европейският парламент поиска промяна в начина на функциониране на ЕС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която призовава Европейския съвет да се съгласи да започне процес на преразглеждане на учредителните за Европейския съюз договори. Резолюцията няма юридически обвързващ характер, тя е препоръка. Резолюцията беше приета с 355 гласа "за", 154 гласа "против" и 48 гласа "въздържал се".

Какво иска Европейският парламент, като поставя специално акцент, че го иска предвид резултатите от политиката и действията на Европейския съюз при големи кризи (резултатите явно не се считат за добри от евродепутатите):

1. Реформиране на процедурите за гласуване в Съвета, за да се повиши капацитетът на Европейския съюз за действие, включително преминаване от гласуване с пълно единодушие към гласуване с квалифицирано мнозинство в области като налагане на санкции, т.нар. "клаузи за преход" (това са случаите, в които Европейският съвет може да приеме решение без единодушие, а само с квалифицирано мнозинство), както и в случай на извънредна ситуация. Специално по въпроса със санкциите, най-пресният пример е Унгария - добре се видя как Виктор Орбан успя да блокира петролното ембарго срещу Русия, докато не получи всичко, което искаше, включително черешката на тортата - руският патриарх Кирил да не бъде санкциониран от ЕС: Руската православна църква като оръжие за влияние на Путин

2. Адаптиране на правомощията на ЕС, по-специално в областта на здравеопазването и трансграничните заплахи за здравето, при завършването на енергийния съюз, основан на енергийна ефективност и енергия от възобновяеми източници и създаден в съответствие с международните споразумения за смекчаване на последиците от изменението на климата, както и в областта на отбраната и социалните и икономическите политики.

3. Гарантиране на пълното прилагане на Европейския стълб на социалните права и включване в Договорите на социалния напредък по член 9 от ДФЕС, свързан с протокол за социален напредък;

4. Укрепване на устойчивостта на икономиката на ЕС, като се обърне специално внимание на малките и средните предприятия и проверките на конкурентоспособността, и се насърчават инвестиции, насочени към справедливия, екологичния и цифровия преход.

5. Предоставяне на Парламента на правото да инициира, изменя или отменя законодателство, и на пълни права за съвместно вземане на решения относно бюджета на ЕС.

6. Укрепване на процедурата за защита на ценностите, на които се основава ЕС, изясняване на установяването и последиците от нарушенията на основните ценности (член 7 от ДЕС и Харта на основните права на Европейския съюз).

Накратко най-важното:

• ЕП призовава държавните и правителствени ръководители да създадат Конвент за преразглеждане на учредителните за ЕС договори

• Премахване на правото на вето, повече правомощия на ЕС в областта на здравеопазването, енергетиката, отбраната и социалните и икономическите политики

• Пълно и пряко право на законодателна инициатива за Европейския парламент и по-добра защита на основополагащите ценности

• Първи пакет от предложения за нова институционална структура на ЕС

Следващи стъпки

Държавните и правителствените ръководители на 27-те държави членки ще могат да вземат решение за създаване на Конвент с обикновено мнозинство по време на Европейския съвет. Много членове на ЕП призоваха това да се случи при първа възможност, т.е. на срещата на върха на ЕС на 23-24 юни, за да се гарантира, че очакванията на гражданите ще бъдат оправдани и че резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа ще бъдат добре използвани възможно най-скоро. Конвентът следва да включва членове на ЕП, комисари, членове на парламентите на държавите членки и лидери на ЕС.

Очаква се в средата на юни Европейската комисия да обяви как възнамерява да предприеме последващи действия във връзка с Конференцията. Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент (AFCO) ще продължи да работи по промените, които ЕП ще се стреми да внесе в учредителните договори, в очакване на Конвента.

На 9 май в Страсбург, председателят на ЕП Роберта Мецола, френският президент Еманюел Макрон от името на председателството на Съвета на ЕС и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получиха от съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията нейния окончателен доклад. Той включва 49 предложения, включващи повече от 300 мерки по 9 теми, въз основа на 178 препоръки от европейските граждански панели, принос от националните панели и събития, идеи от европейското младежко събитие и 43 734 становища по 16 274 идеи, записани на многоезичната цифрова платформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа