X
 
 

Дания приема "Северен поток – 2"

1790 1
photo of Дания приема "Северен поток – 2"
Снимка: iStock/Guliver
Дания оттегли политическите си възражения за изграждането на газопровода "Северен поток – 2" в изключителната ѝ икономическа зона. Това съобщава вестник "Известия", като се позовава на достоверен източник. Само административни причини забавят строителството, пише още вестникът, цитиран от БГНЕС.

Като допълнителен аргумент в полза на одобряването на проекта са изтъкнати екологически съображения, както и прекратяването на добива в най-голямото датско находище на газ. Това е накарало Копенхаген да обмисли заместването на родния газ с норвежки или руски, коментират експерти.

Британски съд наказа "Газпром": замрази 145 млн. долара от "Северен поток"

Руският газов гигант "Газпром" ще трябва да получи одобрение от съда или от украинската компания "Нафтогаз", за да има достъп до около ...

В момента Дания е единствената държава, която не разрешава прокарването на тръбите. Вече са изградени 80 % от газопровода и строителните работи се извършват по график.

Бившият канцлер на Германия и настоящ председател на съвета на директорите на компанията "Nord Stream 2 AG" Герхард Шрьодер заяви в началото на лятото, че строителството се бави заради натиска, който САЩ оказват върху Дания.

Проектът "Северен поток – 2" предвижда изграждането на два газопровода с общ обем от 55 милиарда куб. метра газ на година. Той ще преминава от руския бряг до Германия по дъното на Балтийско море. Планира се тръбопроводът да бъде завършен през 2019 г., като ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Няколко държави се обявиха против изграждането на "Северен поток – 2": Украйна, която се опасява, че ще изгуби приходите си от транзита на руски газ през нейна територия, и САЩ, които имат амбициозните планове за износ на американски втечнен газ в Европа, припомня РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Тръмп се закани със санкции за "Северен поток 2"

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи санкции на проекта за газопровод "Северен поток 2". "Това е нещо, коет...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната...