X
 
 

Съкратен е достъпът на „Газпром” до тръбопровода OPAL

2785 0
photo of Съкратен е достъпът на „Газпром” до тръбопровода OPAL
Снимка: Getty Images
Германският енергиен регулатор забрани на „Газпром” да използва допълнителните мощности на тръбопровода OPAL за транспортирането на газ в Европа.

Забраната влиза в сила от 14 септември. Според регулатора, „Газпром” има алтернативни транспортни маршрут и пунктове за доставка, за да изпълни задълженията си към Европейския съюз”, гласи съобщение на германската агенция. Тя предупреждава ,че нарушенията ще се наказват с глоби.

Съдът на ЕС отмени решение на ЕК за газопровода Opal

Съдът на ЕС отмени решението на Европейската комисия за промяна на режима за използване на газопровода, съобщиха от институцията. Споре...

Във вторник Съдът на ЕС отмени решение Еврокомисията от 2016 г. за разширяването на достъпа на "Газпром" до OPAL с довода, че това нарушава принципа на енергийната солидарност. Сега руската компания трябва да съкрати транспортирането по тръбата до половината от транзитната й мощност.

В Киев окачествиха случилото се като "приятен сюрприз". Според полската държавна енергокомпания транзитът през Украйна може да нарасне с 12,5 млрд кубика годишно.

В Русия не изключват възможността да се обжалва решението на Съда на ЕС.

Припомняме, че Заради регулаторни ограничения "Opal", който приема газ от "Северен поток" в Германия, дълго време не е напълно натоварен. През октомври 2016 г. ЕК одобри разширяване на достъпа на "Газпром" към "Opal". Изключителното право на руския холдинг да използва 50 % от транзитните мощности на "Opal" (12,8 милиарда куб. м) остана в сила.

Полша обжалва решение на ЕК да пусне каишката на "Газпром" по "Северен поток"

Решението на Европейската комисия да одобри изключение от Третия либерализационен пакет беше оспорено в Европейския съд от Полша, съобщ...

Освен това Еврокомисията разреши на "Газпром" да участва в търгове за още 40% от транзитните мощности на "Opal" (около 10,2 милиарда куб. м.

През декември 2016 г. правителството на Полша и компания PGNiG подадоха жалби в Европейския съд, в които се посочва, че решението на ЕК противоречи на принципите за диверсификация на доставките и създава опасност за тяхното нарушаване или спиране.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители