Дания вероятно ще отнема гражданството на имамите, проповядващи радикален ислям

1620
Дания вероятно ще отнема гражданството на имамите, проповядващи радикален ислям
Снимка: Getty Images / Guliver

Дания може да отнема гражданството от имамите, които проповядват идеи, „противоречащи на основните датски ценности“. Това е поредната строга мярка на правителството, целяща справянето със заплахата на радикалния ислям, предаде The Local.

Проектозаконът е бил представен от антимигрантската Датска народна партия и е насочен специално към отнемането на гражданството на Абу Билал – имамът на джамията в Аархус. Това вече е получило подкрепа от управляващата Либерална партия и от опозиционните консерватори и социалдемократи. Това означава, че проектозаконът вероятно ще получи мнозинство в парламента.

Швеция и Дания удължиха въведения граничен контрол заради бежанската вълна

Швеция и Дания обявиха в отделни съобщения, че временно удължават въведения контрол по своите граници в опит да се справят с притока на...

„В конституцията пише, че всеки може да практикува религията си, стига това да не противоречи на морала или да нарушава обществения ред“, заяви прес-секретарят на Датската народна партия Мартин Хенриксен. „Ако имамите подкрепят убиване с камъни или ако имамите казват, че няма проблем жените да бъдат подчинявани с насилие от съпрузите си, то това нарушава обществения ред“, заяви той. Според него част от тези имами са датски граждани и трябва да бъдат лишени от гражданство.

Председателят на джамията в Аахус Осама ел Саади предупреди, че подобни мерки по-скоро ще подхранят радикализацията на исляма, а не обратното. „Няма да решим проблема така, а само рискуваме да създадем повече радикализация“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа