Ден за избор: Каталуния решава само за 4 часа бъдещето си

2202
Ден за избор: Каталуния решава само за 4 часа бъдещето си
Снимка: Getty Images/Guliver

Покачва се напрежението в Каталуния, където вчера (20 декември) бе ден за размисъл преди днешните предсрочните избори. Най-богатата испанска провинция поиска независимост с референдум, който не беше признат от централната власт в Мадрид.

В рамките само на 4 часа през работния четвъртък 5,5 млн. каталунци ще трябва да решат дали да дадат гласа си за борците за независимост, или за партиите, които настояват за единство, отбелязва bTV.

Партиите против независимостта с минимална преднина преди изборите в Каталуния

Партиите, обявили се против идеята за независимост, имат минимална преднина няколко дни преди предсрочните избори в Каталуния, сочи нов...

За целта в 2700 училища са разкрити избирателни секции. На място са изпратени хиляди полицаи, които ще ги охраняват. Не е разрешено да се влиза за гласуване в цветове, които подсказват за политическа агитация – например, жълто.

Шансовете да спечелят властта макар и без пълно мнозинство имат и от двата края на политическия спектър, което означава, че кризата в Каталуния няма да бъде разрешена, поне засега.

Против отделянето са свързани с управляващата в Мадрид Народна партия политически субекти (силно дискредитирани от насилието по време на референдума), както и монархисти. Сепаратистите закриха кампанията без своите лидери, които са в ареста или в изгнание – като бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, който се намира в Брюксел.

Според няколко проучвания, публикувани в ежедневника El Pais, партията "Каталунска републиканска левица" (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC–CatSí), която е за независимостта, ще получи 33 места в регионалния парламент – с едно-две повече от центристката "Граждани" (Ciudadanos, Cs), защитаваща единството с Испания. Сепаратистите на сваления каталунски премиер Карлес Пучдемон "Заедно за Каталуния" (Junts per Catalunya, JuntsxCat) ще се класират трети с около 27 места. Пронезависимите партии обаче няма да имат необходимото мнозинство от 68 депутати в бъдещия парламент.

Белгия прекрати делото за екстрадиция на Пучдемон

Делото за екстрадицията на бившия лидер на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон в Испания бе официално прекратено от ...

Предизборният диспут в понеделник вечерта (18 декември), показан по каталунската телевизия, стана арена на ожесточени нападки между защитниците и противниците на независимостта.

Лидерът на „Граждани“ Инес Аримадас обвини сепаратистките политици, че са „унищожили“ Каталуния и им препоръча да излязат от „републиканския балон“.

Същевременно пред радио „Каталуния“ Пучдемон заяви, че „вотът на каталунците няма да узакони обезглавяването на правителството“. „Изборите в четвъртък ще покажат, че „рецептата“ на Рахой не даде резултат“, допълни той. Ако сепаратистите спечелят вота и Мадрид въпреки това не освободи задържаните каталунски лидери, това би било „незачитане на демокрацията“, отбеляза бившият премиер.

Припомняме, че правителството на Пучдемон обяви едностранно независимост на 27 октомври след спорен референдум, определен от Мадрид за незаконен. В отговор испанският министър-председател Мариано Рахой наложи директен контрол върху автономната област, като уволни регионалното правителство и насрочи избори за 21 декември в опит да ликвидира сепаратисткото движение.

Каталунската криза може да струва на Мадрид 12 млрд. евро загуба в туризма

Испанската икономика може да загуби до 12 млрд. евро в резултат на рецесията в туристическия сектор заради каталунската криза. Тези д...

Испанската прокуратура повдигна обвинения в бунт на 13 каталунски лидери, в това число на Пучдемон, който избяга в Белгия заедно с четирима свои министри. Главният му съперник сред сепаратистите, лидерът на ERC Ориол Жункерас, пък се намира в испански затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com