Десетки мобилизирани руснаци са държани в мазета заради отказ да воюват (СНИМКИ)

6658
Десетки мобилизирани руснаци са държани в мазета заради отказ да воюват (СНИМКИ)
Снимка: Unplash

Мобилизираните руснаци, които отказват да се бият, са затваряни в мазета на територията на сепаратистките Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), разкри разследване на руското издание ASTRA. За да бъдат "превъзпитани", те са лишавани от храна по няколко денонощия и заплашвани, че ще бъдат разстреляни и заровени неизвестно къде, а официално ще се водят безследно изчезнали. В края на текста може да видите снимки.

Журналистическото разследване е установило точния адрес на един такъв незаконен затвор в Перевалск в ЛНР, който след оповестяване на тази информация е бил преместен. Известни са обаче още поне 7 подобни нелегални затвори - в Зайцево, Завитне Бажаня,  Докучаевск, Рубижне, Кременна. 

Изданието разполага с имената и други лични данни на 60 мобилизирани, държани незаконно в такива места, но по всичко изглежда, че те са многократно повече. При една от проверките намиращите се в едно от подземията са изведени в гората под дулото на автомати, а след като проверяващите са си тръгнали, мобилизираните са били върнати обратно в мазето, показват още събраните данни.

ОЩЕ: Кадиров: Ще накараме Европа да иска прошка от Русия на колене (ВИДЕО) 

От редакцията са се свързали с 15 роднини на мобилизираните. Ето какво разказва един от тях: „Пастрокът на съпругата ми, младши сержант Константин Евгениевич Воропаев, беше призован на 22.09.2022 г. Един ден по-късно без медицински преглед е отведен във военно поделение 91711 на Богучарски район на Воронежска област. След това е изпратен във военно поделение № 54046 в село Солоти, Белгородска област.

В Русия изпратиха повиквателна на безследно изчезнал моряк от крайцера "Москва"

В Санкт Петербург от военната служба са изпратили повиквателна на моряк, който се води безследно изчезнал, съобщи "Фонтанка". С редакци...

ОЩЕ: ВСУ влезе в Херсон, в центъра се веят украински знамена (ВИДЕО) 

За 2 седмици обучение мобилизираните само 4 пъти са били на стрелбището, имали са само един урок по копаене на окопи и един урок по оказване на медицинска помощ. И това е било цялото им военно-тактическо обучение. На 6 октомври той заедно с други две 2 роти от 252 полк са изпратени в зоната на бойните действия.

Около 20 октомври Константин и други мобилизирани са изпратени близо до фронтовата линия без провизии, без необходимото количество боеприпаси, без командири и връзка с командването.

ОЩЕ: Русия копае окопи и подготвя отбраната на Крим 

(...) Без никакви средства за препитание, мобилизираните решават да се свържат с най-близкото военно поделение. На 28 октомври общо 39 мобилизирани са отишли ​​във военно поделение в Луганска област, където са били информирани, че не са вписани като преминали КПП на територията на Луганска област, следователно се намират незаконно на територията.  

Британското разузнаване: Русия раздава на мобилизираните картечници от 50-те години

От средата на октомври Русия е прехвърлила в Украйна няколко хиляди новомобилизирани резервисти. Те са хвърлени на предната линия на фр...

(...) На 29 октомври мобилизираните стигат пеша до град Старобелск в ЛНР, откъдето са взети с автобус (нает от роднини на мобилизираните за тяхна сметка) и откарани до КПП Чертково в Ростовска област."

Нататък Константин и другарите му са отведени в комендатурата за изясняване на обстоятелствата и заплашвани със съд. Те снимат следното ВИДЕО, в което обясняват какво се случва, и го изпращат на близките си. След това има информация, че са затворени в подземие в Зайцево в т.нар. ЛНР, но от 3 ноември насам няма връзка с тях.

Междувременно Twitter профилът IgorGirkin публикува видео на роднини на мобилизирани, които настояват те да бъдат върнати в Русия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа