X
 
 

Девет държави, включително България, искат от ЕК екоданък върху авиокомпаниите*

605 0
photo of Девет държави, включително България, искат от ЕК екоданък върху авиокомпаниите*
Снимка: Getty Images/Guliver
Девет страни членки на Европейския съюз призоваха новата Европейска комисия да въведе данък за авиокомпаниите в целия Съюз, за да плащат повече за опазването на околната среда.

В писмо до новия европейски комисар по околната среда Франц Тимерманс, финансовите министри на България, Германия, Франция, Холандия, Швеция и пет други държави настояват да бъде въведена „някаква форма на данък върху въздушните превозвачи“, без да се посочват подробности. * По-късно обаче от нашето финансово министерство казаха, че всъщност искат повдигане на диалог и чрез него да се стигне до политическо решение!

"Авиационният транспорт свързва хората по целия свят и е важен за икономическия растеж. В същото време авиацията оказва значително влияние върху околната среда, като причинява приблизително 2.5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, както и други негативни въздействия, като шум и замърсяване на въздуха", се посочва в изявлението на финансовите министри. Изброява се и, че въздушният транспорт се освобождава от данъци за използваните енергийни продукти, не се начислява ДДС при международни полети, няма координиран данък върху билетите, а икономическите инструменти за ограничаване на емисиите на парникови газове, причинявани от самолетите, не покриват в достатъчна степен емисиите на въглероден диоксид и другите отрицателни външни ефекти.

Германия е един от най-сериозно действащите в тази посока държава, , която вече въведе такъв данък.

"Германският данък върху авиационната индустрия вече се е доказал като добър и може да бъде модел в ЕС за по-добра защита на климата", заяви германският финансов министър Олаф Холц.

Новата Европейска комисия цели до 2030 г. да намали емисиите на парникови газове с поне 50 процента.

Швеция въвежда данък върху авиацията през 2018 г., Холандия планира за 2020 г., а Франция обяви данък през юни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално