Джамбазки: ЕК си затваря очите за монополи

1508
Джамбазки: ЕК си затваря очите за монополи

Българският евродепутат Ангел Джамбазки настоява за открит дебат в Европейския парламент по темата за свободата на доставката на стоки и търговията. Причина за изказването му е отговор до него от Европейската комисия относно нарушения на разпоредбите за единния европейски пазар от страна на скандинавските държави.

Според Джамбазки в редица случаи държави-членки на ЕС създават изкуствени бариери (законови и фактически) пред свободната търговия пред свободната търговия в рамките на Европейския съюз Зам.-председателят на ВМРО даде като пример блокирането на вноса на български вина в скандинавските държави. Оказва се, че Швеция, Финландия, Норвегия (бел. ред. - която не е член на ЕС, но е член на Европейската икономическа общност т.е. ЕИО) и Исландия (бел. ред. - страната също не е член на ЕС, а само на ЕИО след като оттегли молбата си преди година) са наложили държавен монопол върху продажбата на алкохол. Припомняме, че съгласно правилата на ЕИО Норвегия и Исландия са задължени да приемат цялото законодателство на ЕС, свързано с единния пазар, с изключение на закони за селското стопанство и рибарството. По думите на Джамбазки в скандинавските страни производителите са ограничени в своите предложения в отговор на посочените от всеки монопол спецификации в офертите за закупуване на вина за продажба на дребно в съответната държава. Спецификациите засягат категориите продукти (червени или бели вина, биологични вина, сортове грозде) и най-вече цените.

ЕК официално обвини "Газпром" в злоупотрерба с монополно положение

Европейската комисия (ЕК) официално изпрати уведомление за претенции (Statement of Objections) на руския газов гигант „Газпром&rd...

Също така всеки монопол има правомощието да решава произволно кои продукти могат производителите от определена държава на произход да предлагат на пазара. Например българско вино никога не би могло да се конкурира с френско вино, защото българското вино никога няма да бъде считано за толкова добро, колкото е френското вино. Тази политика за закупуване на монополите възпрепятства вноса и конкуренцията, защото производителите са ограничени да предлагат единствено категориите продукти, посочени от монопола, вместо да предлагат цялата си гама от продукти (биологични вина, по-висококачествени бутикови вина, вина от местни сортове грозде и т.н.), казва зам.-председателят на ВМРО.

Според Ангел Джамбазки това е практика в най-различни сфери и тя е не е патент само на скандинавските държави. Българският представител привежда конкретният пример с вината като илюстрация на двойните стандарти, които прилага и поддържа Европейският съюз. Според него вината е колкото на отделните държави-членки, толкова и на Европейската комисия, която знае и вижда, но охотно си затваря очите.

"Позната до втръсване е мантрата, че ЕС се крепи на свободата на движение на стоки, но когато имаме едно системно нарушение на това правило, започваме да се питаме каква точно свободата на стоки има в ЕС. Има стотици, ако не хиляди примери за ограничаване на конкуренцията. Ако България си позволи подобна политика, веднага ще започне дебат, проверка и дело срещу нас в съда на Европейския съюз. Това е двоен стандарт и лицемерие. ЕК си затваря очите.Ясно е, че ЕС се нуждае от пълномащабна реформа. Няма друг начин. В този си вид нито ЕК, нито Европейския парламент, нито ЕС като цяло са ефективни", категоричен е Джамбазки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа