До 1 млрд. долара годишно харчи Кремъл за информационна пропаганда

3894
До 1 млрд. долара годишно харчи Кремъл за информационна пропаганда
Снимка: iStock/Guliver

Обхватът на прокремълската дезинформационна кампания струва между 600 млн. и 1 млрд. щадски долара на година. В същото време Русия е инвестирала 191 млн. долара в социалната мрежа Twitter за разпространение на дезинформации. Това стана ясно по време на днешната конференция "Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект?", организирана от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

Механизмите за борба с дезинформацията са класическите - просто да бъдем журналисти, заяви пред Actualno.com Мария Черешева, заместник-председател на АЕЖ-България. "Всеки човек вече сам е източник и медия. Ето защо е много важно да проверяваме откъде идва информацията", коментира още Черешева. По думите ѝ журналистите оперират в условия на буря, а тя има вече множество канали и инструменти, чрез които да се разпространява. "Не всичката дезинформация идва от политически или геополитически интереси. Много често това е мотивирано от чисто икономически интереси. Когато имаш възможност от социалните мрежи да изкараш едни бързи пари, разпространявайки невярна информация, защо не", отбеляза Черешева.​

Папа Франциск ще се бори с фалшивите новини

Папа Франциск се заема с противодействие на нарастващите фалшиви новини в опит да спре троловете и безотговорните медии, насаждащи ом...

Според нея свръхрегулацията на медии и особено на една среда, която дава свобода, би могла да предизвика обратния ефект. Тези дебати текат не само в Европа, но и у нас с идеята за Закон за медиите, който да обхване всички медии. "Аз лично съм на мнение, че просто трябва самата медийна среда да се адаптира по-добре и да прави по-добра журналистика, за да информира хората. Не мисля, че един закон ще реши проблема", поясни Черешева.

"Не само в България журналистиката изживява тъжни времена. Фалшивите новини се превърнаха в основна тема по време и след президентската кампания на САЩ, видяхме какво се случи с Brexit", подчерта Ирина Недева, председател на АЕЖ-България.

По думите ѝ в името на сензация, бърза печалба или политическа манипулация, медиите си позволяват да изкривяват реалността. "Виждаме, че фалшивите новини се превърнаха и в начин политическите партии да се атакуват помежду си", посочи още Недева.

​Дезинформацията и пропагандата на Кремъл

Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълне...

По време на форума бяха представени примери за прокремълска информационна пропаганда в редица информационни сайтове и социални мрежи.

Ида Еклунд Линдвал от звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външна дейност показа подробности за дезинформационните методи, чрез които работи Руската федерация. Стана ясно, че обхватът на прокремълската дезинформационна кампания струва на руските данъкоплатци между 600 милиона и 1 милиард щадски долара на година.

300 милиона евро се предоставят на медиите "Россия сегодня" и RT (Russia Today), като последната оперира в 100 страни по света. Ида Линдвал посочи, че Русия е инвестирала 191 милиона щадски долара в социалната мрежа Twitter като част от дезинформационната си кампания.

Създаване на фалшиви акаунти във Facebook, "Фабрики за тролове" и пропагандни съобщения също попадат в дезинформационната платформа на Москва.

Facebook вече няма да рекламира страници с фалшиви новини

Facebook обяви, че страниците, които разпространяват фалшиви новинарски материали, вече няма да могат да рекламират във водещата онлайн...

Линдвал посочи, че т. нар. "хибридна война" има няколко съставни части: въздействие, разделяне и дезориентация на населението, както и парализиране на вземането на адекватни решения от страна на политическите елити.

Според доклада на Линдвал, основният подход, който търси Москва, е контрол на информацията и широко разпространение на идеята за руското величие. Що се касае до влиянието навън, то е свързано със "замърсяване" на информационната среда с дезинформация и подкопаване на доверието в правителствата на чужди държави.

Фалшивите новини и вотът на избирателите

Журналистът от френския вестник Libération и член на екипа на Correctiv.org Жак Пезе разказа за отразяването на френските и германските избори, като подчерта, че фалшивите новини по време на кампанията и в деня на самото гласуване всъщност не са имали очаквания ефект върху избирателите.

Като човек, който професионално се занимава с проверка на фактите, Пезе посъветва винаги да се правят опити за идентификация на механизма на дезинформацията - откъде идват фалшивите новини, кой ги разпространява и т.н. Той посочи, че всеки член на екипа по проверка на фактите, с който работи, има специфична роля като всъщност става дума за огромен труд в търсене на неверни истории с надеждата те да бъдат уловени, преди да добият популярност.

Руската пропагандна машина срещу САЩ е била приютена на американска земя

Част от руската пропагандна кампания, насочена към американците, е била базирана именно на американска земя. Дружество, базирано в Ста...

Жак Пезе подчерта, че след президентските избори в САЩ, френските и немските медии са обърнали фокуса върху теми, свързани с фалшивите новини и чуждестранното влияние върху вътрешните работи на дадена страна.

Текст и снимки: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа