ЕК не одобри унгарските реформи, почти сигурно Орбан ще остане без милиарди от ЕС

1990
ЕК не одобри унгарските реформи, почти сигурно Орбан ще остане без милиарди от ЕС
Снимка: Government of Hungary

Европейската комисия реши късно вечерта в сряда, че Унгария не е изпълнила обещаните реформи в областта на върховенството на правото, което почти сигурно означава, че милиарди евросредства за Будапеща ще бъдат замразени.

Решението идва в момент, когато Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането на 7,5 млрд. евро от еврофондовете за Унгария и 5,8 млрд. евро от безвъзмездните средства за възстановяване от пандемията. Това са пари, които ЕС временно замрази поради опасения за отстъпление от демократичните принципи в страната.

В ЕС не могат да се разберат за ценови таван на руския петрол - заради Полша и Унгария

Постоянните представители на страните членки в ЕС преговаряха до късно снощи, но не успяха да се споразумеят за максималната цена, на к...

Въпреки че в сряда Комисията препоръча да се одобри планът на Унгария за изразходване на средствата за възстановяване, стана ясно, че страната няма да получи парите, докато не приложи 27 конкретни подобрения в областта на правовата държава.

Междувременно ЕК заключи също, че Унгария не е изпълнила предварително поетия ангажимент да предприеме 17 реформи в областта на върховенството на закона, които са необходими, за да получи достъп до 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС. Те са задържани по силата на механизъм, позволяващ на блока да замразява средства при определени рискове, свързани с корупцията.

До 19 декември Съветът на ЕС - т.е. евролидерите на държавите членки - ще трябва да решат дали да приемат, изменят или отхвърлят решението на ЕК.

Този ход на Комисията е изненадващ - още миналата седмица се очакваше, че Брюксел и Будапеща ще успеят да постигнат споразумение за отпускането на парите. Решението, взето в сряда, обаче изглежда малко по-различно - то дава зелена светлина на плана за разходи, но не и на парите по кохезионните фондове. Освен това упреква Унгария, че не е изпълнила предварителните си обещания.

ЕК може би е подходила по този начин, предвид атаките срещу нея от страна на евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) миналата седмица. LIBE призова Европейската комисия да не отменя блокирането на милиарди средства от кохезионните програми за Унгария. Според тях ЕК не прилага механизма "пари срещу реформи" по правилния начин и Урсула фон дер Лайен ще е отговорна "за корупцията" в Будапеща, ако Орбан получи милиардите.

Унгария с 187 млн. евро помощ за Украйна

Унгария ще отпусне 187 млн. евро от бюджета си през 2023 г. за подпомагане на Украйна, съгласно заповед на кабинета, публикувана днес в...

В сряда Комисията подложи на особена критика новия унгарски "орган за почтеност", като постави под въпрос неговите правомощия и независимост. Атакува и напредъка на Будапеща по отношение на ангажиментите, свързани с правилата за деклариране на имущество и възможността за преразглеждане на решението на даден прокурор дали да води дело.

Брюксел определи и нов списък от 27 реформи - или "супер етапи", които Унгария трябва да осъществи, за да получи 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от пандемията. В тях са включени 17-те ангажимента, за които двете страни се споразумяха по време на преговорите за запазване на 7,5 млрд. евро. Други условия включват изпълнението на обещаните съдебни реформи, както и приемането на правила за одит и отчитане на средствата от ЕС.

След като Комисията официално приеме решенията си през следващата седмица, Съветът на ЕС ще трябва да ги подкрепи или отхвърли с квалифицирано мнозинство - включващо 55% от държавите и 65% от населението на ЕС.

Одобрението на плана на Унгария и свързаните с него парични средства е от решаващо значение за редица основни приоритети на ЕС, включително пакета от помощи за Украйна в размер на 18 млрд. евро и глобалното споразумение за минимална ставка на корпоративния данък, които Унгария блокира.

ОЩЕ: Унгария против помощта за Украйна, лидери от ЕС скочиха на Будапеща

Подоляк за Орбан: Кървавите войни започват, когато малки лидери се размечтаят за велики империи

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, нарече Виктор Орбан „малък лидер“, който меч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа