ЕК поиска от Европейския съвет да приеме 54 000 сирийци от Турция

2325
ЕК поиска от Европейския съвет да приеме 54 000 сирийци от Турция
Снимка: Gettyimages.com

Европейската комисия (ЕК) отправи предложение към Европейския съвет за преместването на 54 000 сирийски бежанци от Турция към ЕС.

"Във връзка със споразумението, подписано в петък (18 март) между Европейският съюз и Турция, Европейската комисия приема предложението за изменение на решението за разпределение на нуждаещите се от международна закрила хора от Италия и Гърция в други страни от ЕС. С това изменение 54 000 души вече могат да бъдат преместени от Турция в ЕС, като за целта страните-членки на Съюза в лицето на Европейския съвет трябва да се съгласят да изпълнят споразумението с Турция”, се посочва в изявление на ЕК.

Граждански арест на бежанци – според закона не може, има обаче други способи

Могат ли обикновени граждани да задържат хора, които са преминали през границата ни, но не през ГКПП? Този въпрос стана особено актуале...

Ключов факт е, че тези хора следва да бъдат приети в ЕС "в рамките на съществуващите договорености". Става въпрос за одобрената от ЕК още през лятото на миналата година схема за разселване на мигранти от Италия и Гърция, по която свободни за разселване в границите на ЕС останаха 54 000 места от общо 160 000, заявени в "квотната схема". По тази схема в България дойдоха двама души, като наскоро премиерът Бойко Борисов каза, че единият е избягал.

Междувременно, съгласно договорката между ЕС и Турция, турските наблюдатели днес пристигнаха на гръцките острови Лесбос и Хиос. Те ще имат за цел да помагат при изпълнението на споразумението за намаляване на бежанци и мигранти в Европа, припомня БГНЕС.

Споразумението влезе официално в сила вчера (20 март), но прилагането му закъснява. Гръцките власти настояват за по-бързото прилагане на договора между ЕС и Турция, който предвижда прехвърлянето на бежанци от Гърция в други европейски страни, както и депортиране от гръцките острови в Турция. Съгласно договора всички мигранти, които са пристигнали след неделя, няма да имат право да продължат пътя през Гърция.

Атина очаква още 2300 европейски експерти, включително и преводачи, които да се включат в прилагането на споразумението. Според гръцките властите в момента в страната има над 50 000 мигранти.

Над 50 000 мигранти са блокирани в Гърция

Общо 50 411 мигранти и лица, търсещи убежище, в момента са блокирани в Гърция, сочат новите данни, предоставени от гръцкото правителств...

Какви загуби търпи Турция в туристическия сектор заради усложнената обстановка - научете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа