X
 
 

Сърбия очаква да получи гаранции от ЕС за Косово

625 0
photo of Сърбия очаква да получи гаранции от ЕС за Косово
Снимка: Getty images/Guliver
Президентът на Сърбия Александър Вучич в свое интервю за австрийското издание „Щандарт” коментира възможността да страната да получи гаранции от ЕС при решаване на спора с Косово, предава БГНЕС.

Вучич заявява, че не очаква Сърбия да признае Косово, но вратата за диалог трябва да остане отворена.

Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада

Опозиционният сръбски вестник „Данас” публикува в днешния си брой анализ, свързан с посещението на министър-председателя на...

И двете страни трябва да загубят нещо, за да има баланс. Не може едната държава да получи всичко – признаване, хора и територия.

„Какво ще получим ние? Може би членство в ЕС след 10 години? И кой би ни гарантирал това? Дали ще бъде същата гаранция, като тази, която получи Северна Македония, на която ѝ беше обещано да започне преговори за членство”, пита Вучич.

По отношение блокираното начало на преговорите от страна на Франция, държавният глава подчерта, че в Сърбия това ще намали популярността на Евросъюза и доверието към Брюксел.

„Надяваме се все пак, че от гледна точка на Франция Еманюел Макрон работи за бъдещето на Европа. Ние трябва да се погрижим сами за себе си. Трябва да решим отношенията в региона и да имаме добри отношения с Китай, Русия и Турция”, подчерта Вучич.

На въпрос дали става дума за „План Б”, той заяви, че такъв план няма, но няма да седне да плаче или да обяви гладна стачка пред институциите в Брюксел, за да се отвори една или друга преговорна глава.

Започна подготовката за старт на „Малкия Шенген”

Започнала е техническата подготовка за прилагане на Декларацията за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в Западните Бал...

Сръбският президент заяви, че не е мечтател, а много рационален човек. Не може да се говори само за умора от разширяването – вече става дума изобщо да се избягва приемането на нови държави за известно време. „Затова сега трябва да се погрижим сами за себе си и да се фокусираме върху постигането в региона на четирите свободи– на стоки, капитали, хора и услуги”, подчертава той

Вучич очаква до края на годината придвижването между държавите от Западните Балкани да става само с лични карти.

Целта на определената като „Малък Шенген” инициатива е да отпадне граничният контрол, което няма да е лесна задача.

Трябва да бъдат премахнати бариерите пред транспортирането на стоки на границите, тъй като по този начин може да бъдат спестени повече от 7% оперативни разходи.

В момента се работи върху това издадените в Албания разрешителни за работа да бъдат валидни и в Сърбия. Според сръбския президент, реалистичният срок за началото на функциониране на пободен митнически съюз е края на 2022 г.

Вучич видя Сърбия като икономически двигател на Балканите

Президентът на Сърбия Александър Вучич обясни, че идеята му за „Малък Шенген” и по-тясно икономическо сътрудничество на Зап...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално