Елизабет II одобри законопроекта за Brexit

2047
Елизабет II одобри законопроекта за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Законопроектът, който установява решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, стана закон след месеци на разискване. Това съобщи председателят на Камарата на общините Джон Берков, предаде БГНЕС.

Той информира, че законопроектът на ЕС, отменящ Закона за европейските общности от 1972 г., чрез който Великобритания става член, е получил кралско одобрение от Елизабет II.

МВФ: ЕС да се подготви за наплива на фирми след Brexit

В институциите на Европейския съюз трябва да бъдат развити финансовия надзор и регулиране на фона на предстоящото излизане на Великоб...

Той утвърждава деня на Brexit в британското законодателство като 29 март 2019 г. в 23:00 ч. - полунощ в Брюксел, определен като края на двугодишния процес на оттегляне по член 50. Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента, тъй като беше представен през юли 2017 г.

Тънки моменти

Целият дебат в британския парламент какво да пише в закона мина при три сценария – какво се случва, ако британските депутати не са съгласни с договореното от правителството с Брюксел; какво става, ако Тереза Мей обяви преди 21 януари, 2019 година, че няма договорка с Брюксел; ако след 21 януари, 2019 година няма споразумение с ЕС.

При всяко от тези обстоятелства, ще има изявление на правителството в парламента, и с това изявление ще бъдат предложени следващите стъпки на Великобритания. То ще бъде гласувано, като Камарата на лордовете посочи, че първо изявлението трябва да бъде одобрено от депутатите, а не просто гласувано, но в крайна сметка от британското правителство казаха, че говорителят на Камарата на общините следва да обяви дали да има гласуване за одобрение или директно гласуване по стъпките.

Десетки хиляди в Лондон искат ново гласуване за Brexit

Десетки хиляди излязоха по улиците на Лондон, призовавайки към второ гласуване за напускането на Евросъюза от Великобритания, предаде Б...

Реакции

След днешното гласуване в Камарата на общините, министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че е проправен "необратимо" пътят за Brexit, добавяйки, че шансовете на Великобритания да не напусне "сега са нула".

Член на управляващата Консервативна партия заяви в края на седмицата: "Официалната позиция около Brexit сега е изчистена. Това прави ръката на премиера много по-силна". Друг проевропейски настроен консерватор заяви, че Мей ще отиде на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица "с вятър в платната си".

Правителството премина през големи трудности, за да прокара законопроекта в парламента и беше принудено да даде известна власт на депутатите относно финалното споразумение за Brexit, което ще бъде договорено с Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа