ЕП отхвърли трети номиниран за еврокомисар, този път от Франция

4187
ЕП отхвърли трети номиниран за еврокомисар, този път от Франция
Снимка: RT France

ЕП върна трети номиниран от председателя на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен на резервната скамейка. Този път това е представителят на Франция - Силви Гулар, която се приемаше за кандидат "тежка категория".

Евродепутатите не останаха доволни от нейните отговори по разследвания, които се водят срещу нея във Франция. В деня на нейната номинация от Урсула фон дер Лайен, Гулар беше привикана на разпит по разследване за корупция в Европейския парламент. Тогава властите обявиха, че тя е свидетел по разследването за порочни практики на сътрудници в европарламента.

Орбан предложи дипломат за еврокомисар

Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия днес, след като европейските депутати отхвърлиха първия м...

Две комисии заявиха, че представянето на Гулар е слабо и незадоволително - тази по вътрешен пазар и защита на потребителите и по промишленост, изследвания и енергетика.

Така френският кандидат за еврокомисар не получи одобрението на ЕП при изслушването на 2 октомври.

Гулар обаче ще се яви на поправителен изпит - за нея ще има допълнителни въпроси. Вероятно комисиите ще я изслушат отново заедно с кандидатите на Унгария и Румъния. Това ще се случи в седмицата между 9 и 17 октомври.

Силви Гулар е била евродепутат от групата на ALDE. Като кандидат за еврокомисар идва от поста заместник-управител на Френската централна банка, била е и министър на отбраната. В комисията Фон дер Лайен трябва да отговаря за ресор вътрешен пазар в Европейския съюз. Няколко дни по-късно Actualno.com писа, че тя е сред кандидатите, които може да не минат събеседванията в комисии. Вижте тук кои са останалите.

Бъдещият френски еврокомисар на разпит в полицията

Избраната да представлява Франция в Европейската комисия Силви Гулар беше разпитана от полицията във вторник, съобщиха източници, близ...

Ако френската кандидатка отпадне, тя ще е третата отхвърлена номинация на Урсула фон дер Лайен, което е силен удар върху Еврокомисията, която още не е заработила. Румъния все още не е дала ново предложение за еврокомисар по транспорта, след като Рована Плумб не издържа теста на правната комисиия. Унгария обаче се задейства бързо и предложи нов еврокомисар по разширяването - бивш дипломат Оливер Вархели.

Плумб, бивш министър на труда в Румъния, се препъна в два проблемни заема, които предизвикаха съмнения за корупция, а Ласло Трочани беше заподозрян във "връзки с Русия".

Каквито и да са рокадите в новата Комисия, те трябва да са приключили до 23 октомври, когато ЕП трябва да гласува новия състав "ан блок". Ако екипът на Фон дер Лайен бъде одобрен от достатъчно евродепутати, той трябва да наследи Комисията "Юнкер" на 1 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа