X
 
 

Ердоган призова за нови избори в Истанбул

2242 0
Ердоган призова за нови избори в Истанбул
Снимка: Getty images/Guliver
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган призова победата на опозицията на местните избори в Истанбул да бъде обявена за невалидна. Държавният глава поиска и повторно провеждане на вота в турския мегаполис, с което допълнително увеличи натиска върху Върховната избирателна комисия в страната, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

„Съвсем ясно е, че има нередности и корупция“, заяви Ердоган на бизнес форум в турската финансова столица. „Ако Върховната избирателна комисия може да разпръсне всички съмнения, това ще облекчи съвестта на нашите граждани“, категоричен е държавния глава.

Ердоган: Франция изби 800 000 души в Руанда

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в сряда заяви, че не може да бъде оспорен фактът, че Франция е избила 800 хиляди души в Руан...

Очаква се Върховната избирателна комисия да се събере на заседание в понеделник, на което трябва да разгледа молбата на управляващата Партия на справедливостта и развитието да бъдат отменени резултатите от проведените на 31 март избори, които формацията на Ердоган загуби в Истанбул. Вотът беше спечелен от основният опозиционен кандидат Екрем Имамоглу макар и с много малка преднина.

Няколко частични повторни преброявания на бюлетини подкрепиха първоначалния резултат – и в Анкара, и в Истанбул. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия нарече Ердоган „тежко губещ“, който е готов на всичко, за да се задържи на власт в икономическата столица на Турция.

Партията на Ердоган вече оспори изборите в Турция и в последния месец непрекъснато търси причини да дисквалифицира първата си голяма загуба. 

Actualno.com

Етикети: