Ердоган за първи път ще председателства заседание на кабинета

10791
Ердоган за първи път ще председателства заседание на кабинета

Турският президент Реджеп Ердоган ще председателства днес за пръв път заседание на правителството. Това се възприема от опозицията като израз на авторитаризма му.

По конституция турският президент има право да води заседания на правителството, които до момента са били свиквани от премиера Ахмет Давутоглу. Въпреки това двамата предшественици на сегашния държавен глава Ахмет Сезер и Абдула Гюл никога не са водили заседания на кабинета и изпълняваха церемониални функции, припомня АФП.

ЕС да се пребори с ислямофобията, поиска Ердоган

Време е ЕС да се пребори с ислямофобията на фона на нарастващите антимюсюлмански протести, вместо да "се опитва да дава уроци" на Турци...

Последният президент, водил правителствено заседание, бе Сюлейман Демирел. Той бе държавен глава пред 1993-2000. Ердоган ще бъде шестият президент в републиканската история на Турция, започнала през 1923 г., който ще председателства правителствено заседание.

Като премиер в продължение на повече от едно десетилетие (2003-2014) Ердоган си спечели одобрението заради ускоряването на икономическото развитие на Турция, но предизвика и много критики заради налагането на пълзяща ислямизация и авторитаризъм в иначе светския тип демокрация в Турция, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа