ЕС не признава изборите в Източна Украйна

15114
ЕС не признава изборите в Източна Украйна
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз смята за нелегитимни изборите за глави и депутати в парламентите на самообявилите се Донецка и Луганска народна република и няма намерение да признава резултатите от тях.

Върховната представителка на ЕС за външните работи и сигурността Федерика Могерини потвърди обявената по-рано позиция на ЕС по този въпрос в неделя вечерта.

Порошенко нарече изборите в Донбас фарс

Украинският президент Петро Порошенко нарече днешните избори в самопровъзгласилите се сепаратистки Донецка и Луганска народна републи...

"Смятам днешните парламентарни избори и избори за председатели на Донецка и Луганска "народна република" за ново препятствие по пътя към мира в Украйна", се казва в заявлението. "Гласуването е нелегитимно и Европейският съюз не го признава".

В същото време Москва обяви, че смята изборите за крачка към разрешаването на конфликта в Източна Украйна.

По-рано стана ясно, че на изборите в самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) победи действащият лидер на отцепилата се територия Игор Плотницки, както и оглавяваното от него обществено движение "Мир Луганшчине" (Мир Луганщине).

След обработката на близо 28% от бюлетините, Плотницки събира 63,17%.

Нови подозрения за навлизане на руска военна техника в Донбас

Представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко твърди, че се наблюдава интензивно преместване...

Следващите са Олег Акимов -15,95%, предприемачът Виктор Пенер – 10,9%, Лариса Айрапетян – 8,36%.

На изборите за Народен съвет на ЛНР води "Мир Луганшчине" с 69,18%, на второ място е "Лугански икономически съюз" с 24,07 процента, "Народен съюз" е с 4,96%, посочва ТАСС.

По-рано стана известно, че с голямо мнозинство над 70% победа на изборите за глава на самопровъзгласилата се Донецка народна република удържа Александър Захарченко. Досега той изпълняваше ролята на премиер на ДНР.

Право на вот имаха всички, които са с жителство в двете самопровъзгласили се републики. В Донецка република можеха да гласуват и лица, навършили 16 години, а в Луганска - 18 години. В Донецка област имат право на вот 3,2 млн. души, а в Луганска - 1 милион.

Киев съди Донецк и Луганск за държавна измяна

Службата за сигурност на Украйна възбуди наказателно преследване за провеждането на избори в самопровъзгласилите се Донецка и Луганс...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа