Избори в ДНР и ЛНР, международната общност се готви да не ги признае

18495
Избори в ДНР и ЛНР, международната общност се готви да не ги признае
Снимка: Gettyimages

Днес се провеждат избори за президенти и депутати в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република. Те започнаха в 8:00 часа местно време (7:00 часа българско време) и ще продължат до 20:00 часа (19:00 българско време).

Председателят на ЦИК на ДНР Роман Лягин предупреди, че поради съображения за сигурност гласуването в някои участъци може да бъде съкратено - например ако в района се възобновят бойните действия.

286 тела на изнасилени жени са открити в Донецка област

Телата на 286 жени, които са били изнасилени, преди да бъдат убити, са открити в Крайноармейск, Донецка област. Това съобщи премиерът н...

Да гласуват ще могат всички, които разполагат с донецка или луганска регистрация. В ДНР е разрешено да гласуват и лицата, които нямат украинско гражданство, но имат жителство в Донецка област, но на опълченците от други райони на страната или други държави, не е разрешено да гласуват.

В ДНР право да гласуват имат лицата навършили 16 години, а в ЛНР - 18 години. Общо да вземат участие в изборите в Донецка област имат право 3,2 милиона души, а в Луганска - 1 милион, пише Агенция "Фокус".

Нито ДНР нито ЛНР напълно контролират териториите на съответно Донецка и Луганска области. Под контрола на ДНР е само югоизточната една трета от региона (по линията Горловка-Донецк-Новоазовск). ЛНР контролира южната третина от Луганска област, от Стахановка до Луганск и Лутугино.

Службата за сигурност на Украйна предупреди гражданите Донецка и Луганска области да не участват в изборите в Донбас в неделя. Губернаторът на Луганска област Генадий Москал от своя страна предупреди, че планираните за 2 ноември избори в ДНР и ЛНР може да доведат до второ Приднестровие. "Там се води война межди „партията на мира” и „партията на войната”. Миролюбците са много малко, повечето хора са настроени за продължаване на бойните действия. Ситуацията е много тревожна, те вече си имат знаме, имат си герб, химн си имат, утре ще имат парламент и ръководител на републиката, Няма съмнение, че русия ще признае тези избори, след нея са Венецуела, Северна Корея и Никарагуа", заяви Москал.

Украйна и Донецката република се споразумяха за демаркационната линия

Представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) постигнаха споразумение с Украйна по демаркационната линия. Инф...

ОССЕ заяви, че наблюдатели на нейната мониторингова мисия няма да участват по никакъв начин в изборите в ДНР и ЛНР. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери няма да признаят резултатите от изборите в ДНР и ЛНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com