ЕС предлага на САЩ преговори за квотите на внос на говеждо

1295
ЕС предлага на САЩ преговори за квотите на внос на говеждо
Снимка: Getty images/Guliver

ЕС предложи преговори с Вашингтон за прекратяване на продължителните разправии за вноса на говеждо месо от САЩ в опит да предотврати търговска война с президента Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Европейската комисия предложи на Вашингтон по-голям дял от съществуващата квота за внос на говеждо месо без хормони. Това обаче не е сигнал за намерение да се вдигне забраната си върху американското говеждо месо, обработено с хормони - ограничение, което Вашингтон твърди, че нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО).

Йоханес Хан: ЕС трябва да опрости процедурата за нови членове

Европейският съюз би трябвало да опрости процеса на вземане на решение за приемането на нови членове, така че да не е нужно единодушно ...

Европейската комисия заяви, че е поискала от страните членки на ЕС мандат за преговори със САЩ за "изпълнение на съществуваща квота за внос на говеждо месо без хормони".

Комисията има за цел да "реши някои проблеми, повдигнати от Съединените щати, относно функционирането на квотата", каза комисарят по земеделието на ЕС Фил Хоган. Той заяви, че Комисията иска "взаимно задоволително решение, което напълно съответства на правилата на СТО".

Брюксел предлага да пренасочи към САЩ част от съществуващите квоти за внос на необработено с хормони говеждо месо, които са достъпни за износители и от други страни. Хоган каза, че иска да препотвърди пред европейските производители, че квотите за говеждо месо ще останат „точно на същото ниво“, а на потребителите - че те ще виждат в магазините свободно от хормони месо.

Разправията за обработеното с хормони говеждо месо датира от 1988 г., когато Европа забрани вноса на месо от животни, инжектирани с хормони на растежа, което е често срещана практика в Щатите.

Италия заплаши да спре финансирането на ЕС, ако няма споразумение за мигрантите

Вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо заяви в четвъртък, че неговата партия „Движение пет звезди“ ще гласува за прекратява...

Като ответна мярка и в съответствие с решение на СТО, през 1999 г. Вашингтон наложи по-високи мита на някои европейски продукти, предизвиквайки гневни протести във Франция.

По силата на постигнат през 2009 г. компромис, допълнен през 2014 г., САЩ премахнаха санкциите и ЕС създаде вносна квота за „висококачествено“ и свободно от хормони месо от чужбина, включително и от Съединените щати. Но други производители като Аржентина, Австралия и Уругвай взеха значителни части от квотата, което доведе администрацията на Обама до отправяне на заплахи за възобновяване на наказателните мита срещу Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа