Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС реши да не обсъжда отношенията с Русия поне до юни

26 март 2021, 05:38 часа • 1282 прочитания

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз отложиха стратегическата дискусия за отношенията с Русия за юни 2021 година. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след срещата на върха на ЕС онлайн, проведена късно снощи и завършила в ранните часове на днешния ден, предаде БГНЕС.

"Имахме кратък информационен дебат за Русия. Възнамеряваме да се върнем към стратегическата дискусия на следващата среща на върха на ЕС (през юни – бел. ред.)", каза Мишел.

Мишел накратко информира лидерите на страните от общността за резултатите от телефонен разговор с руския президент Владимир Путин на 22 март, по време на който събеседниците, по-специално са обсъдили международните проблеми и възможността за използване на руската ваксина "Спутник V" срещу коронавирус в ЕС.

"Нямаше допълнителна дискусия за Русия. Въпросът беше напълно отложен до следващата среща на върха", обясни дипломатът пред журналисти.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че е информирал европейските си колеги относно разкритата преди дни група за шпионаж у нас. Министър-председателят беше категоричен, че колкото и политически опоненти в България да се опитват да превърнат случилото се в предизборна тема, реакцията и на Държавния департамент на САЩ, и на генералния секретар на НАТО, и на нашите основни партньори са ясни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес