ЕС се обръща към СТО заради спор с Китай за европейските патенти

1889
ЕС се обръща към СТО заради спор с Китай за европейските патенти
Снимка: iStock

ЕС отправи предизвикателство към Китай чрез Световната търговска организация, обвинявайки Пекин, че пречи на европейските технологични компании да използват чуждестранни съдилища за защита на своите патенти и отваряйки нова глава в търговската им вражда. Това предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Компаниите от ЕС имат право да търсят справедливо правосъдие, когато техните технологии се използват незаконно. Ето защо днес започваме консултации със СТО", заяви в изявление изпълнителният заместник-председател на ЕС Валдис Домбровскис.

Китай тества система за разпознаване на КОВИД във въздуха по време на Олимпиадата

Китайски учени изграждат системи за откриване на следи от новия коронавирус във въздуха, за да предотвратят разпространението на COVID-...

Връзките между ЕС и Китай стават все по-ожесточени, а последният залп идва само няколко седмици след като Брюксел започна отделно дело в СТО заради обвиненията, че Пекин незаконно наказва държавата членка на ЕС Литва заради позицията ѝ по отношение на Тайван.

Производството на високотехнологични продукти - от телефони до електромобили - изисква огромно количество патентовани технологии и китайските компании от години са обвинявани в нарушаване на патентните условия, с което несправедливо наказват конкурентите си.

ЕС заяви, че от 2020 г. насам съдилищата в Китай използват заплахи за големи глоби и други правни решения срещу дружества от ЕС, които отнасят жалбите си до други съдилища по света. Тези съдебни искове са били подадени от китайски производители, които са търсели "по-евтин или дори безплатен достъп до европейски технологии", заяви ЕС.

В делото на ЕС в СТО се казва, че сред компаниите, които са се сблъскали с китайската тактика, са Conversant, Ericsson, InterDigital и Sharp. Южнокорейският гигант Samsung също е използвал китайски съд, за да спре съдебни дела, свързани с патенти, от шведския си конкурент Ericsson в страни като Германия.

Напред към 6G: Китай постигна рекорд в преноса на данни

В Китай тестваха обещаваща мрежа, предназначена за предаване на данни по въздуха. Това съобщава South China Morning Post. Специалисти ...

Най-острите критици на Пекин смятат, че съдилищата се използват за облагодетелстване на китайските производители, за намаляване на цената на патентите и за популяризиране на Китай като световен еталон в използването на интелектуална собственост.

"Консултациите", започнати от ЕС, са първата стъпка от процедурата за уреждане на спорове в рамките на СТО. Ако тези консултации не дадат резултат в рамките на 60 дни, ЕС може да поиска създаването на комисия, която да се произнесе по въпроса. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com