ЕС солидарно се съгласи да даде спешните 7 млрд. евро на Гърция

8687
ЕС солидарно се съгласи да даде спешните 7 млрд. евро на Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Съветът на Европейския съюз одобри решение за даване на 7,16 млрд. евро под формата на краткосрочно финансиране за Гърция чрез Европейския финансов стабилизационен механизъм (EFSM), съобщиха от Съвета.

Мостовото финансиране за Гърция в размер на 7,16 млрд. евро ще бъде получено в понеделник, обяви и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Гърция поиска помощ от ЕС заради пожарите

Гърция поиска помощ от ЕС за гасенето на пожарите в страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас във видео послание, излъчено по т...

Имаме споразумение за мостов заем за Гърция, основан на заем от EFSM. Това споразумение, подкрепено от 28-те страни членки на Европейския съюз, предотвратява възможността Гърция да изпадне в незабавен дефолт, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

„Наблюдаваме европейската солидарност в действие“, заявиха в перссъобщението си от ЕК. Политиците от 27-те страни членки инвестираха своя политически капитал, за да ускорят взимането на национално решение и дадат рамо на Гърция в това трудно време за страната. Тези, които казват, че в Европа липсва солидарност, бъркат, казват още от Еврокомисията.

Заемът е с максимален матуритет от три месеца и ще бъде предоставен на две вноски. Парите ще позволяват на Гърция да покрие плащания към Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) преди страната да започне да получава плащания от третата си спасителна програма по Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

На 16 юли, четвъртък, финансовите министри от еврозоната, еврогрупата одобри молбата на Атина от 8 юли за получаване на финансова помощ в рамките на 3 години от ESM. Веднъж договорена между европейските институции и Гърция и одобрена от еврогрупата, средствата от ESM ще бъдат използвани сред другите плащания и на заема, получен от EFSM, обясняват от Европейския съвет.

Австрийският и германският парламенти одобриха помощта за Гърция

Австрийският парламент гласува днес за началото на преговорите по трета програма за помощ за Гърция, съобщи британският вестник "Гардиъ...

Късно вечерта в сряда гръцкият парламент прие с голямо мнозинство, споразумението за получаване на трети спасителен план, като от Атина се изкискваше да започне промени в законодателството, които да гарантират реформи и мерки за икономии.

Европейската комисия се задължава да не прави предложения за използване на EFSM без механизъм за защита на страните членки, чиято валута не е евро, се казва в съобщението на институцията.

Европейския финансов стабилизационен механизъм предоставя помощ на страните членки на ЕС в случай на финансови затруднения. Той разчита на средства от финансовите пазари с гаранцията на европейския бюджет. Като страна членка на ЕС България също участва във фонда.

Днес от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че няма България да е гробокопачът на Гърция. От думите на министър-председателя и финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че София ще подкрепи отпускането на мостовия заем за Атина. Премиерът повтори, че България няма да дава пари, а гарантира заема. По думите му Европейската комисия е уверила, че ако България участва в плана за Гърция, има абсолютни гаранции, че няма да загуби, плати и извади от своя бюджет пари.

ЕК е готова да обсъди преструктурирането на държавния дълг на Гърция, без номинално облекчаване, заяви още Домбровскис. "Темата за преструктурирането на гръцкия дълг е отново на масата, но не трябва да забравяме, че Европейската комисия не е кредитор на Гърция. Кредиторите са конкретните държави от еврозоната", подчерта той. Според срещата на върха на еврозоната на 12 юли темата за намаляване на номиналната стойност на дълга не се обсъжда.

Председателят на Европейския съвет: Германия не победи в сделката с Гърция

Острото противопоставяне по гръцката криза доведе до активизиране в Европа на радикални десни и леви политически сили, което създаде пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа