Ето кои страни въвеждат COVID мерки за пристигащите от Китай

1580
Ето кои страни въвеждат COVID мерки за пристигащите от Китай
Снимка: iStock

Над 10 страни, както и остров Тайван, решиха да наложат нови антиковидни правила за пътници, пристигащи от Китай – страна, регистрираща скок в случаите на коронавирусна зараза, откакто властите решиха да смекчат строгата си здравна политика.

Пътуванията от Китай и до Китай може да се увеличат, след като Пекин обяви, че от неделя премахва задължителната карантина при влизане на китайска територия – последната следа от стратегията за "нулев ковид".

Ето и кои държави изискват отрицателен тест за вируса или въвеждат други правила за пътници от Китай.

САЩ

От четвъртък САЩ изискват при влизане в страната да се представя отрицателен тест, направен задължително 48 часа преди заминаването от Китай, или пък документ, че пътникът е оздравял от коронавируса през последните 90 дни.

Приемат се резултат от PCR тест или резултат от антигенно самотестване, осигурено и наблюдавано от оторизиран доставчик или от служба за телемедицина", посочват Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Същите правила важат за пристигащи от Хонконг и Макао.

Европейски съюз

От четвъртък всички пристигащи във Франция от Китай са длъжни да представят отрицателен PCR или антигенен тест отпреди най-много две денонощия. Италия и Испания също изискват тест за коронавируса за пътниците от Китай.

ЕС "силно насърчи" тази седмица страните членки да въведат изискване за тест, направен в Китай преди полета и "насърчиха" 27-те държави от общността да допълнят това изискване с тест на случаен принцип" при стъпване на европейска земя.

Австралия

Отрицателен тест се изисква преди влизане в Австралия, която се мотивира с "недостиг на пълни данни" от Пекин за инфекциозната вълна в Китай. Тестът е задължителен за всички пътници, идващи от Китай, включително от Хонконг и Макао.

Канада

Отава изисква за тест, направен максимум два дни преди отпътуването от Китай.

Обединено кралство

От четвъртък всички, пътуващи с полет до британско летище, трябва да представят отрицателен тест, преди да се качат в самолета в Китай. Британското правителство си запазва и възможността да тества "по избор" пристигнали вече пътници, за да следи за поява на нови варианти.

Израел

Израел изисква тест за ковид от всички чужденци, идващи от Китай и отваря и център за скрийнинг за евентуална зараза за пътници от Китай, които искат да се подложат на такова изследване.

Япония

В края на 2022 г. Япония бе сред първите страни, въвели нови правила за влизащи от континентален Китай – задължително тестване при пристигането им. Лицата с положителен тест ще бъдат поставяни под карантина за седмица в определени за това обекти. Токио ще ограничи и полетите от Китай за страната.

Тайван

Остров Тайван, смятан от Китай за част от територията му, също наложи задължителен скрининг – идващите от континентален Китай се подлагат на тест чрез фарингеален тампон при пристигането от Китай.

Южна Корея

Южна Корея също взе мерки, за да контролира пътниците, идващи от Китай – те са длъжни да представят отрицателен тест преди и след пристигането си. Изискването за скрининг важи и за пристигащи от Хонконг и Макао.

Гана

От петък всички пътуващи за страната от Китай ще бъдат задължени да представят отрицателен тест, извършен преди полета, и да се подложат на задължително изследване.

Индия

При влизане на нейна територия Индия изисква отрицателен тест, извършен не по-рано от 72 часа преди заминаването от Китай и други азиатски страни.

Катар

Катар изисква отрицателен PCR тест, направен по-малко от две денонощия преди полета от Китай. Заразените след пристигането в страната "трябва да се подложат на санитарна изолация".

Мароко

Мароко въведе най-строгата мярка: страната просто забрани на всички пътници от Китай да влизат на нейна територия "независимо от гражданството им". Забраната влезе в сила във вторник до ново нареждане с цел да се избегне нова вълна от заразявания в Мароко и всичките й последици", посочи министерството на външните работи, пише БТА.

ОЩЕ: Може ли нов и опасен вариант на коронавируса да влезе от Китай в България? Прогноза на български учен от Лондон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа