Евродепутатите поискаха оставката на малтийския премиер

1356
Евродепутатите поискаха оставката на малтийския премиер
Снимка: Getty

В резолюция приета с 581 гласа „за“ срещу 26 гласа „против, и 83 „въздържал се“ европейският парламент предупреждава, че докато министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат продължава да заема този пост, съществува риск от компрометиране на разследвания.

В текста се посочват твърденията за корупция и пране на пари срещу малтийския министър-председател, и по-точно срещу началника на кабинета и срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни компании и лица, свързани с тях, и се изразява загриженост, че паралелните разследвания „не са напреднали или дори не са били започнати“.

Евродепутат към премиера на Малта: Всеки ден, който оставате на власт, е срам

Малта трябва да ускори реформите, необходими за борбата с корупцията - това каза в Европейския парламент заместник-председателят на Евр...

„Развитията в Малта през последните години са довели до сериозни и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права“, заявява ЕП, изтъквайки притеснението си относно свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирни събрания и разделението на властите.

Евродепутатите приветстват неотдавнашните коментари на заместник-председателя на Комисията г-жа Йоурова, която заявява, че липсата на съдебни реформи от страна на Малта би могло да бъде основание за задействане на процедурата по член 7. Те повтарят призива за необходимост от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права за защита на ценностите на ЕС.

Парламентът също настоява за прекратяване на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, тъй като те на практика продават европейско гражданство и представляват заплаха за борбата с прането на пари, борбата с трансграничната престъпност и за целостта на Шенгенското пространство.

В заключение, текстът приветства създаването на годишна Европейска награда „Дафне Каруана Галиция“ за изключителни постижения в разследваща журналистика. Необходимите разпоредби във връзка със създаването на наградата трябва да бъдат финализирани възможно най-скоро.

Андрю Галиция: В Малта няма нито един осъден и вкаран в затвора политик

Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че европейските ценности ще устоят. Това заяви Андрю Галиция по време на традиционния семи...

Вследствие на последните разкрития във връзка с убийството на разследвания журналист Дафне Каруана Галиция през 2017 г. и последвалата политическа нестабилност в Малта, делегация от Европейския парламент посети страната на 3 и 4 декември, за да направи оценка на ситуацията на място. Проектът на доклада от мисията ще бъде обсъден в комисията по граждански свободи в ЕП през следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com