Евродепутатите призовават за защита на информаторите

518
Евродепутатите призовават за защита на информаторите
Снимка: Thinkstock

Информаторите, изнасящи информация от обществен интерес, играят важна роля за демокрацията и трябва да бъдат по-добре защитени от наказателно преследване, рецесии и заплахи. Това беше основното послание на евродепутатите при дебат с участието на заместник-председателя на ЕК Юрки Кайтанен и Иван Корчок от Словашкото председателство на Съвета, относно начините за подобряване на правните граници на хора, разкриващи незаконни или неетични дейности в публичния или частния сектор.

Дебатът беше продиктуван от скорошните присъди за Антон Детур и Рафаел Хале по аферата "Luxleaks". Двамата разкриха как люксембургските власти, начело със сегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, са привличали големи мултинационални компании с обещания за данъчни преференции. Това е нанесло щети за милиарди евро за държавите, където иначе въпросните стотици компании е щяло да плащат данъци, ако Люксембург не ги беше привлякъл в стил "данъчен рай". Детур получи една година условно и беше глобен с 1500 евро. Той е бивш служител на PricewaterCoopers.

ЕК не очаквала Лондон да подаде заявление за напускане на ЕС преди есента на 2017 г.

Европейската комисия (ЕК) не очаква британското правителство да подаде заявление за оттегляне от Европейския съюз по силата на член 50 ...

„Информаторите са важни в борбата срещу корупцията, както и за избягване на данъци, и са необходими, когато става дума за укрепване на европейските правни закони. Ние също се нуждаем от ясна правна основа за тяхната защита и това е защото Комисията вече предприе стъпки чрез секторно законодателство и насоки за по-нататъшно подобряване на техния статут. В момента преценяваме дали може да се предприемат действия на ниво ЕС.“, каза Кайтанен.

„През последните години няколко събития подчертаха значението на информаторите в стремежа за информиране на широката общественост за сериозни нарушения в рамките на различни сектори. Тези хора също заслужават нашата защита. Ако Комисията реши да предложи ново законодателство, с цел да се засили и защити ролята на информаторите, Съветът е готов да се заеме с него“, каза г-н Корчок.

По време на дебата повечето евродепутати изтъкнаха, че е необходимо допълнително законодателство на ЕС за защита на информаторите. Това трябва да включва уеднаквени правила на целия ЕС и засилване на националните закони, добавиха те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа