Европа и светът шокирани от руските зверства в Изюм

7746
Европа и светът шокирани от руските зверства в Изюм
Снимка: Facebook/Володимир Зеленски

Европейският съюз е шокиран от откриването на стотици тела, погребани набързо близо до Изюм в Украйна и осъжда тези жестокости най-категорично. Това каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Агресивната война на Русия срещу Украйна остави следа от кръв и разрушения. Русия, нейните политически лидери и всички, които участват в продължаващите нарушения на международното право и международното хуманитарно право, в Украйна ще бъдат държани отговорни" каза в изявление шефът на европейската дипломация. "ЕС подкрепя всички усилия в това отношение", подчерта той.

"Хиляди цивилни вече са били убити, много други са били измъчвани, преследвани, сексуално насилвани, отвличани или насилствено разселени. Това нечовешко поведение от страна на руските сили трябва да спре незабавно", допълни Борел, цитиран от БТА.

Откриха мъртви тела на украински войници с вързани ръце край Изюм

В масовия гроб, открит в освободения Изюм, са намерени тела на украински военнослужещи, които вероятно са били измъчвани преди да бъдат...

Френският президент Еманюел Макрон и американският държавен секретар Антъни Блинкен също осъдиха остро жестокостите, извършени в украинския град Изюм под руска окупация. Блинкен заяви, че стореното е "ужасяващо" и Русия вероятно е отговорна за военни престъпления.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в петък, че "повече от 400 тела" са били открити в масов гроб близо до Изюм - град, който наскоро беше превзет от украинската армия и върнат под контрола на Киев.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че "99% от ексхумираните тела носят белези на насилствена смърт". "Има много тела с вързани ръце зад гърба, а един човек е погребан с въже около шията. Всичко показва, че тези хора са били измъчвани и екзекутирани", написа Синегубов в Телеграм, придружавайки посланието си със снимки на стотиците гробове, открити близо до Изюм.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за спешни доставки на още оръжия за Украйна с думите: "Можете да си представите през какъв ад преминават жителите на останалите окупирани територии".

Лидерът на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин съобщи за сериозни стълкновения в Яровая, в Лиманска област. По думите му ситуацията там е "неедонозначна".

ООН: Изпращаме екип за установяване на смъртта на откритите в масовия гроб в Изюм

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека заяви, че ще изпрати екип в Изюм, който да провери твърденията на украинците,...

Главният прокурор на проруската сепаратистка Луганска област в Източна Украйна и неговият заместник са били убити при експлозия, съобщиха пък руските окупационни власти, които определят случилото се като "терористичен акт, дело на режима в Киев".

По техни данни през нощта са били убити и мъж и жена, организирали референдум за присъединяване на южния град Бердянск към Русия.

Москва съобщава и за удари в пограничния регион Белгород.

Прессекретарят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат пък каза, че Русия е струпала голямо количество авиация по границите на страната - около 800 единици техника - самолети и хеликоптери - разположени на над 40 летища на руска територия, в Беларус и Крим.

ОЩЕ: По 99% от ексхумираните тела в Изюм има следи от насилствена смърт, твърди Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа