Европарламентът призова Вучич да спре дестабилизацията на Балканския регион

2422
Европарламентът призова Вучич да спре дестабилизацията на Балканския регион
Снимка: Getty Images

Евродепутатите призоваха Сърбия и президента Александър Вучич за деескалация и изправяне пред закона на виновниците за терористичната атака в село Банска, Косово. Призивът беше направен на съвместна сесия между Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет на която бяха обсъдени отношенията между Косово и Сърбия, предаде БГНЕС. Представители на политическите групи настояха за реформи в Сърбия и прекратяване на антидемократичната и проруска политическа реторика.

Кулминацията на напрежението между Белград и Прищина беше на 24 септември, когато въоръжена група сърби извършиха нападение и убиха полицай в Северно Косово. Впоследствие беше осветена ръководната роля на Милан Радойчич, бивш заместник-председател на "Сръбска листа", партията на етническите сърби в Косово.

Още: Косово: Открихме сръбско оръжие за над 5 млн. евро, искаме екстрадиция на избягалите нападатели

Илхан Кючук, евродепутат от групата на „Обнови Европа", заяви че "Не можем да игнорираме военните подготовки от сръбска страна по границата с Косово." "Всичко това трябва да се разглежда в светлината на общата ситуация със сигурността в Европа. Ние отново сме на ръба на голям конфликт. Не бива да допускаме подобно нещо и затова сме против всякакви действия за дестабилизиране на региона, подкопаване на мира и сигурността в региона, както и против всички, които се опитват да го правят. Това е нашето послание към Вучич и неговата администрация. Всяка ескалация налива масло в огъня на авторитарните лидери", добави той.

Още: Курти: Сърбия да бъде наказана заради подкрепата ѝ за нападението срещу косовската полиция

"Всички виновници от сръбската група трябва да бъдат изправени пред закона", заяви евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия от своя страна. "Трябва да има разследване и да се открият всички участници в атаката. Това работи в полза на Русия за дестабилизиране на Балканите. Трябва да сме внимателни да спрем следващи опити за провокация. Трябва да се засили КФОР и да се положат усилия, така че такава терористична атака да не се повтори. Най-важно за стабилността в региона са мирни преговори да се намали напрежението. Финалната цел трябва да бъде признаването на Косово от Сърбия. Сърбия трябва да избере страна – ЕС или Русия. Ще се радваме да видим демократична Сърбия, която да забрави наследството си от Югославия на Милошевич“, отбеляза той.

Още: САЩ призова Сърбия да изтегли военните си от границата с Косово

Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти подчерта, че „Събитията в Косово много ясно потвърждават нашите опасения от сръбски провокации." "Вучич провежда политиката на Путин. Това е нова сръбска провокация. И отново Европа се колебае. Сърбската политика винаги е била такава и няма да се промени. Трябва да бъде подкрепено Косово и неговите институции. Трябва да се вземе страна", допълни той.

ЕП, че нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е приоритет и предварително условие за присъединяването на двете страни към ЕС. В два доклада, приети днес, членовете на ЕП призоваха Сърбия и Косово да се включат активно в диалога и незабавно да постигнат всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията въз основа на принципа на взаимното признаване.

В доклада си за Сърбия членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване с Белград трябва да напреднат, но само ако страната се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък по отношение на реформите, свързани с ЕС. Те споменават конкретно напредъка в областта на върховенството на закона и основните права, функционирането на демократичните институции и ангажимента към общите европейски права и ценности. Членовете на ЕП подчертават значението на привеждането в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС , особено по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Още: САЩ приветстваха изтеглянето на сръбските войски от границата с Косово

ЕС е основният политически и икономически партньор на Сърбия и най-големият й донор, посочиха членовете на ЕП. Те са обезпокоени от неотдавнашния спад на обществената подкрепа за членството на Сърбия в ЕС, който според тях е резултат от дългогодишната анти-европейска/проруска политическа реторика, разпространявана чрез контролирани от правителството медии и държавни служители. Депутатите твърдят, че това е и резултат от грубата неспособност на представителите на правителството да се изправят пред миналото на Сърбия и да се примирят с него. Депутатите искат ЕС да преразгледа размера на финансовата си помощ за Сърбия, ако подкрепата за антидемократичната политика продължава, и призовават Европейската комисия да гарантира, че всички разходи на ЕС са в пълно съответствие със стратегическите цели и интереси на блока. Докладът за Сърбия беше приет от депутатите с 508 гласа "за", 76 "против" и 37 "въздържал се".

Членовете на ЕП приветстваха кандидатурата на Косово за членство в ЕС и сключването на дългоочакваното споразумение за либерализиране на визовия режим за неговите граждани. Приветствайки постиженията на Косово в реформите, свързани с ЕС, като борбата с организираната престъпност и корупцията, те подчертаха, че темпото на процеса на присъединяване ще зависи от напредъка в областта на върховенството на закона, основните права и подобренията в правния ред на страната.

Още: Единодушно: Косовският парламент призова международната общност да разследва Сърбия

Членовете на ЕП изразиха съжаление, че инициативите за включване на сръбската общност в политическите, социалните и икономическите структури на Косово остават много ограничени, и призовават правителството на Косово и представителите на косовските сърби да преодолеят междуобщностните разделения. Докладът за Косово беше приет с 452 гласа "за", 87 гласа "против" и 76 гласа "въздържал се".

Докладчикът за Сърбия Владимир Билчик заяви: "В този доклад се отправят редица критики, като същевременно се подкрепя пътят на Сърбия към ЕС, с който нейните лидери се ангажираха след изборите през 2022 г. Приветствам завръщането на опозицията в сръбската Народна скупщина. Сърбия трябва да се съобрази с външните отношения на ЕС, да продължи вътрешните реформи и да нормализира отношенията си с Прищина. Ако Белград постигне това, то ще бъде общоевропейски успех".

Още: Прищина: Струпването на сръбски войски напомня за руското поведение към Украйна

Докладчикът за Косово Виола фон Крамон-Таубадел отбеляза: "Най-накрая сме щастливи да потвърдим, че дългоочакваната либерализация на визовия режим ще бъде предоставена на всички граждани на Косово от 1 януари 2024 г. Докладът също така ясно призовава за пълното прилагане на всички съответни споразумения в рамките на диалога между Сърбия и Косово, включително създаването на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство. Искрено се надявам, че Охридското споразумение ще донесе ползи за Косово и ще допринесе за по-нататъшното нормализиране на отношенията със Сърбия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа