Европарламентът замрази премахването на визите за турски граждани

2284
Европарламентът замрази премахването на визите за турски граждани
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент спира обсъжданията по предоставянето на безвизов режим на Турция, а причината са неизпълнените условия от страна на югоизточната ни съседка.

"Председателят на ЕП Мартин Шулц каза, че ще въпросът ще бъде отворен за дебат отново, когато всички 72 условия са изпълнени", заяви днес холандската евродепутатка Юдит Сипел, цитирана от EU Observer.

Шулц не вижда „никакъв шанс“ за сключването на договор за безвизов достъп на турски граждани в Шенгенската зона, предаде и Deutsche Welle. Според него „съвсем не може да става дума за това“, че Европейският парламент ще започне преговори по този въпрос, ако Анкара не изпълни всички условия за отмяната на визите. По негова оценка Турция засега не е изпълнила 5 от 72-те условия, поставени ѝ от ЕС. Шулц смята, че Турция трябва да реши кога парламентът ѝ ще разглежда тези точки.

Ердоган иска безвизов режим за Турция най-късно от октомври

Турският президент Реджеп Ердоган очаква отпадане на визовия режим за турски граждани в ЕС най-късно до октомври, предаде AFP. Минала...

"Невъзможно е за Турция да приеме промени в антитерористичното си законодателство, тъй като вече отговаря на стандартите на ЕС. Приемането на промени в антитерористочното законодателство не е елемент от заплануваното визово споразумение с Европа", коментира темата турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир.

Миналата седмица ЕК предложи на Европейския парламент и на Европейския съвет визите за турски граждани да бъдат отменени от 1 юли. Отмяната на входните документи за ЕС бе сред важните точки от споразумението за бежанците между Анкара и Брюксел.

Припомняме, че България първа подписа с Турция протокол за приемане и връщане на мигранти.

 

Официално: ЕК предложи отпадане на визите за турски граждани. Решават държавите и ЕП

Европейската комисия (EK) предлага днес, 4 май, на Европейския парламент и Европейския съвет да премахне визовите изисквания за граждан...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа