Финландия ще ограничи издаването на туристически визи за руснаци

1581
Финландия ще ограничи издаването на туристически визи за руснаци
Снимка: Pixabay

След като вече обяви подкрепа за обща европейска мярка против издаването на визи на руски граждани, Финландия обяви, че ще ограничи туристическите визи за руснаци. С приоритет за получаване на документ за пребиваване в скандинавската страна ще се ползват граждани, пътуващи за обучение, работа или по семейни причини, каза външният министър Пека Хаависто.

Той обяви, цитиран от "Ройтерс", че от 1 септември броят на визите, издавани на руснаци, ще бъде ограничен до 10% от настоящия. Хаависто добави, че решението е взето във връзка с наплива на руски туристи, които са започнали да използват Финландия и нейното летище Хелзинки-Вантаа като вход към европейските ваканционни дестинации, след като преди месец Москва отмени граничните ограничения, свързани с пандемията.

Финландия и Естония ще се пазят с ракети от Русия в Балтийско море

Финландия и Естония са се споразумели за интегрирането на бреговата отбрана, каза новият министър на отбраната на Естония Хано Певкур п...

По-рано, пред месната медия Yle, външният министър на Финландия заяви, че вероятно издаването на туристически визи на руски граждани ще бъде намалено от около 1000 на ден до 100-200 дневно.

Министърът смята, че позицията на руските дисиденти, опозиционери и журналисти също е важна за властите във Финландия. В руските демократични среди се появиха опасения дали границата ще бъде затворена и за тях.

В някои европейски държави има хуманитарни визи, за които могат да кандидатстват например бягащите от Русия поради преследване. Засега Финландия не издава хуманитарни визи, но този въпрос също се обсъжда, каза Хаависто.

Той заяви, че темата с издаването на шенгенски визи за руснаци ще бъде дискутирана и на неформална среща на европейските външни министри в края на август. „Когато обмислим допълнителни санкции през есента, то може би на масата ще бъдат поставени именно ограниченията при пътуването“, заяви Хаависто.

Шолц е против ЕС да блокира руснаците: "Това е войната на Путин, не тяхната"

Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на обсъжданата забрана за издаване на туристически визи за страните от Европейския съюз...

В момента Гърция, Италия и Испания издават най-много шенгенски визи на руски граждани.

Припомняме, че Финландия стана една от първите държави, които подкрепиха ограничаването на визите за руснаци. Премиерът Сана Марин заяви това още миналата седмица. Междувременно Естония спря шенгенските визи за руски граждани, а Полша обяви, че работи по подобен механизъм.

Чехия и Латвия засега заявиха принципна подкрепа. Държави като Германия, Франция и Нидерландия остават против. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че това е "войната на Путин", а не на руските граждани, затова те не трябва да бъдат спирани да посещават Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com