Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландски учени създадоха безопасен за медиците бърз COVID-тест

19 май 2021, 21:15 часа • 1855 прочитания

Учени от университета в Хелзинки разработиха експресен тест за коронавирус, който е безопасен за медиците, които изследват пациентите. Както съобщава информационната агенция Yle, резултатите от този тест излизат до 10 минути и не отстъпва по точност на PCR теста.

Според Юсси Хепойоки – научен сътрудник в академията към университета в Хелзинки, тестиращият е в безопасност, благодарение на факта, че вирусът се деактивира, когато попадне в разтвор.

„Показахме, че разработеният от нас тест е способен да идентифицира почти всички проби, в които успяхме да открием COVID-19”, каза Хепойоки

Според учените, експресният тест може да се използва на летищата, пристанищата или в учебните заведения, където може да възникне необходимост от провеждането на бързо и надеждно тестване.

За провеждането му секрет от носоглътката се смесва с разтвор, съдържащ антитела, които разпознават нуклеопротеините на вируса SARS-CoV-2. Тези антитела се свързват с части от вируса, за да образуват молекулни агрегати, които могат да бъдат разпознати от четящото устройство. Резултатът е готов за около десет минути. Този метод е подходящ и за бърза диагностика и на други респираторни инфекции.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес