Гаф на германския министър: Не сме съюзници с Украйна в НАТО (ВИДЕО)

2793
Гаф на германския министър: Не сме съюзници с Украйна в НАТО (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Доставяме това, което можем и прави всичко по силите си. Но Германия не е съюзник на Украйна в НАТО". Тези думи на германския министър на отбраната Борис Писториус допълнително наляха масло в огъня що се отнася до предоставяното от Запада оръжие за Украйна.

Изказването

Писториус говори предвид засилващите се обвинения как Германия също носи отговорност за провалената трета украинска контраофанзива от началото на войната - защото се бави с оръжейни доставки за Украйна и дълго време се колебае преди да даде определен вид оръжия, с което се пропускат важни моменти във времевата рамка на военните действия. Припомняме, че Германия все още не дава на Украйна далекобойните ракети Taurus.

Още: Оръжие и военна помощ за Украйна от САЩ: Нов проект и караници

Пред ZDF германският министър обяви как Германия вече е вторият най-голям оръжеен доставчик за Украйна (далеч пред другите) и се оправда, че отбранителната индустрия увеличава капацитета си, но този процес не може да стане толкова бързо, колкото се иска на мнозина и че не е свързан с политически или финансови пречки - такива нямало: "Предоставяме каквото можем". Писториус изрично заяви и, че е предупредил да не се поема ангажимент за доставка на 1 000 000 снаряда годишно за Украйна от ЕС, защото такова количество ще бъде много трудно постижимо преди да бъде разширен производственият капацитет до определен мащаб - той сега отговаря на мащабите за мирно време: Голямата заблуда за западната военна помощ за Украйна: В числа за снарядите (ВИДЕО)

Друго оправдание - макар да има много санкции срещу Русия, тя все пак продължава да произвежда сериозно количество оръжия. "Ходът на войната също е трудно предвидим. Ето защо е важно и необходимо преди всичко да се съсредоточим върху устойчивостта на доставките, независимо от евентуалните затруднения, които могат да възникнат", каза още Писториус.

Език мой, враг мой

Непремерените думи на Писториус, че Германия и Украйна не са съюзници в рамките на НАТО, вече се мултиплицират извън западните медии. Например - в Hindustan Times директно направиха материал и то с ВИДЕО с акцент дали подкрепата на НАТО за Украйна не се разклаща.

В Украйна също има такъв прочит - например "Украина Сейчас", телеграм канал с 1,6 млн. абонати, изкара точно този акцент от цялото изказване на Писториус. Всичко това означава засилващо се напрежение точно когато политическите проблеми на Запада почват много сериозно да влияят на подкрепата за Украйна в най-важното - военна помощ.

Отделно, политическият анализатор на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке иронизира в Twitter Писториус, че в началото на годината говорел как Украйна трябва да спечели тази война, а сега говори как трябва да се страхуваме, че Русия може да спечели тази война.

Още: The Washington Post: Южна Корея задмина ЕС по доставки на снаряди за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com