"Газпром" и "Роснефт" се крият по-малко, отколкото Apple, Google и Amazon

21277
"Газпром" и "Роснефт" се крият по-малко, отколкото Apple, Google и Amazon
Снимка: Thinkstock

Американските технологични гигант Google, Amazon и Apple действа по-малко прозрачно, отколкото руските енергийни гиганти „Газпром” и „Роснефт”. Това показва класацията на „Трансперънси Интернешънъл”.

Според индекса, в който влизат 124 компании, 90 не разкриват обема на данъците, които плащат в чужди държави – там, където имат дейност. А 54 от тези мултинационални компании, чиято пазарна стойност се изчислява на 14 трилиона американски долара, не дават никакви информация какви са им приходите от дейност зад граница.

„Прозрачност без граници” излиза от Обществения съвет на ЦИК

Асоциация „Прозрачност без граници" повече няма да бъде част от Обществения съвет към ЦИК, обяви изпълнителният директор на ас...

В класацията, която е по скалата от 0 до 10, „Газпром” събира 3,5 точки, а „Роснефт” – 4,2 точки. За сравнение IBM има 2,9 точки, Apple е с 2,7 точки, Google е с 2,2 точки, а Amazon – с катастрофалните 2 точки.

Факт е, че в някои европейски държави и Amazon, и Apple и Google са разследвани заради данъци. Става въпрос за Ирландия, Люксембруг и Холандия. ЕК проучва дали споразуменията на тези държави с американските компании относно данъците им са незаконни.

Според „Трансперънси Интернешънъл” големите петролни и газови компании няма да са готови да изпълнят законодателството на ЕС за прозрачност по отношение на определен тип договор в енергетиката. Целта на нормите е да се повиши отчетността за компаниите, добиващи стратегически ресурси и правителствата. Компаниите трябва да предоставят детайлна информация за плащанията си към правителства  - всички плащания над 100 хил. евро трябва да бъдат публикувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа