Генерал от НАТО: Смятахме, че руската армия играе в Шампионската лига, а тя се оказа от Трета лига

9803
Генерал от НАТО: Смятахме, че руската армия играе в Шампионската лига, а тя се оказа от Трета лига
Снимка: принтскрийн/YouTube/

„Изведнъж се оказа, че руската армия, за която всички си мислеха, че играе в Шампионската лига, е просто отбор от трета лига. В най-добрия случай тя ще премине във втора лига, но не и във Висшата лига." Това каза френският генерал Мишел Яковлеф, бивш заместник-командващ силите на НАТО в Европа, в интервю с Ксавие Тителман, главен редактор на изданието Air&Cosmos и бивш военен от френската военноморска авиация.

По думите на генерала към днешна дата украинската армия е най-добрата армия в Европа. Яковлеф подчерта още, че сериозните проблеми в руската армия й позволяват единствено да се отбранява.

Украинското разузнаване: Русия планира провокация на границата на Украйна и Беларус с участието на Соловьов

Руските власти планират в близко бъдеще мащабна провокация на украинско-беларуската граница. Това съобщават от Главно разузнавателно уп...

Когато руснаците осъзнаят, че не са получили нищо от войната освен обедняване и кървави жертви още през 2014 и след това през 2022 година и досега, че войната не е донесла нищо на Русия - едва тогава ще има основата за един траен мир, убеден е Яковлеф. „За да се постигне мир, е необходимо всички руснаци да разберат, че не са спечелили нищо от войната. Украйна трябва да си върне Донбас и Крим, всички свои територии до последния километър“, подчерта той.

ОЩЕ: Руски опозиционер: Има само една страна, в която Путин може да се скрие от трибунала и това дори не е Китай 

Генерал Яковлеф вижда три варианта за завършек на войната. Единият все още не изключва победа на Русия, но за да стане това възможно, тя ще трябва да преодолее сериозните си проблеми. Той обаче не вярва, че Русия ще успее да постигне това нито чрез нова мобилизация, нито чрез набиране на наемници за частните военни компании. Русия не може да използва ефективно човешките си ресурси, за разлика от по-малката, но по-добра в качествено отношение украинска армия, отбеляза той. Освен това за да победят руснаците на бойното поле, те трябва да демонстрират необходимото ниво на военен професионализъм, което включва и избор на цели за атаките, и логистика, и координация на огъня, и оборудване, и качествено взаимодействие на войските - нещо, което те не показват, коментира той.

В Русия има три действащи армии, каза той, - на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и на ФСБ, като тази абсурдна ситуация той сравни с онази в Ливан през 1973 г. И това дори не включва частните военни компании, армиите на олигарсите и "кадировците", добави генералът.

Маневрени и непредвидими: Защо Русия прибегна до ракетите "Кинжал"? (ВИДЕО)

През изминалата седмица Русия отново прибегна до използването на хиперзвукови ракети. Руски бомбардировач изстреля три ракети "Кинжал" ...

Другите два сценария за край на войната, според него, са безусловна победа на Украйна и спирането на двете армии на границите на териториите, които са успели да превземат или да си върнат.

ОЩЕ: Украинското командване: "Вагнер" са почти унищожени, историята приключва 

"Войната с Украйна е като предястие. А след това ще дойде основното блюдо - разпадането на Русия. Украйна е само спусък за исторически събития, които ще видим по-късно", смята Яковлеф.

Предпоставките за разпада на  Русия в близко бъдеще са възникнали още преди войната, която само ускори този процес. И разпадът може да бъде много по-кървав от този на СССР, смята генералът. При това, според него, Руската федерация може да се раздели на още повече нови държави, отколкото бивша Югославия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com