Германия: Какво е да си беден в богата държава?

2117
Германия: Какво е да си беден в богата държава?
Снимка: Pixabay

Въпреки че Германия е една от най-богатите страни в света, признаците на растяща бедност стават все по-видими в цялата страна. Според данни на благотворителната организация "Paritätischer Wohlfahrtsverband", германците, които живеят в бедност или са застрашени да минат под прага на бедността, са 13,8 милиона. "Бедност" обаче не означава, че милиони са заплашени от гладна смърт или измръзване. Става въпрос за относителната бедност, изчислена спрямо средните условия на живот на съответното общество.

През 2021 г. Германия е на 20-о място в класацията на най-богатите държави в света. Тази позиция е определена спрямо брутния вътрешен продукт на глава от населението. Което означава, че ако се събере стойността на всички стоки и продукти, произведени в страната, и резултатът се раздели на броя на жителите, средногодишно на човек в Германия се получава по 52 200 евро.

Бедността е въпрос на дефиниция

Въпреки че в Европа сравнително малко хора живеят в абсолютна бедност, милиони са засегнати от бедността, която представлява отклонение от средния стандарт за дадена страна. Това означава, че те живеят със сериозни материални ограничения и успяват да се издържат, само налагайки си ограничения.

В Европейския съюз човек се смята за застрашен от бедност или за беден, ако доходът му е под 60% от средния за съответната държава. Ако той е под половината от средния, това вече се счита за крайна бедност. В германския контекст, хората в единично домакинство с по-малък доход от 1148 евро нетно на месец, се считат за намиращи се под прага на бедността. За самотните родители с едно дете тази цифра е 1492 евро, а за домакинство от двама родители и две деца - 2410 евро.

Системата за социална сигурност не допринася достатъчно

Германия смята, че разполага със стабилна социална система. Всеки, който не може да си намери работа или не може да работи, получава основно социално осигуряване - система, известна като Хартц-IV. Средствата от нея са предназначени за покриване на основни разходи за живот като наем, отопление и вода, както и за здравно осигуряване.

Индивидуалните лица и самотните родители разполагат само с 449 евро на месец за храна, облекло, стоки за бита, продукти за лична хигиена и битови сметки. За всяко едно дете, родител или двойка получават между 285 и 376 евро в зависимост от възрастта на детето.

Хартц-IV и други програми са критикувани, че покриват само най-необходимото. Германското правителство предложи от 2023 г. стандартната ставка да бъде увеличена на 503 евро на месец. Според социолога и изследовател на бедността Кристоф Бутервеге това също няма да е достатъчно. Според експерта са необходими поне 650 евро, за да могат хората да живеят "достойно" и например да се хранят здравословно при всяко ядене.

Пенсионерите са в затруднено положение

С нарастването на инфлацията все повече хора в Германия няма да могат да се издържат без помощи. За мнозина става все по-трудно да си позволят хляб, мляко, плодове и зеленчуци, които са с над 12% по-скъпи отколкото бяха преди година. През 2020 г. около 1,1 млн. души са се възползвали от услугите на хранителни банки, докато сега този брой е близо 2 милиона.

Бедността се увеличава и сред пенсионерите, особено сред жените, за които е по-вероятно да са работили на непълен работен ден или да са получавали по-ниски заплати. Според проучване на фондация "Бертелсман", очакванията са до 2036 г. бедността при хората в напреднала възраст да засегне 20% от германците.

Онези, чиито пенсии са под определена сума, имат право да поискат държавно подпомагане. Две трети обаче се въздържат да го направят, защото не желаят да бъдат разглеждани като нуждаещи се. Проучвания показват, че две трети от хората, на които се полага подпомагане, не го взимат от срам.

Работещите бедни

Освен всичко друго, хората, които не могат да се издържат само със собствените си доходи, въпреки че работят на пълен работен ден, са все повече. При заплащане от 12 евро на час, човек без деца, който работи 40 часа седмично, би получавал нетен доход от около 1480 евро месечно. Въпреки че на теория това е над прага на бедността, инфлацията усложнява ситуацията.

Студентите също са много засегнати. Въпреки че им се отпуска държавно финансиране, те получават най-много по 934 евро на месец – доста под прага на бедността.

Въпреки плановете на германското правителство да похарчи 200 млрд. евро за смекчаване на високите цени на енергията, това не би било достатъчно за покриването на всички разходи. Икономистите прогнозират, че инфлацията ще остане висока, а животът – скъп.

 

Автор: Сабине Кинкарц, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа