Германия легализира канабиса за развлечение

2155
Германия легализира канабиса за развлечение
Снимка: iStock

Германският парламент гласува за легализиране на притежанието и контролираното отглеждане на канабис от април. Решението идва въпреки острите възражения на опозицията и медицинските асоциации.

Съгласно новия закон ще бъде възможно да се набавят до 25 грама от наркотика на ден за лична употреба чрез регулирани асоциации за отглеждане на канабис, както и да се притежават до три растения у дома. Притежанието и употребата на наркотици обаче ще останат забранени за лица под 18 години, предава БГНЕС.

Промените ще оставят Германия с едни от най-либералните закони за канабиса в Европа, изравнявайки я с Малта и Люксембург, които легализираха употребата на наркотика за развлечение съответно през 2021 г. и 2023 г.

Още: Разрешават марихуаната в Германия?

Нидерландия също отдавна е известна с либералните си закони за канабиса, но през последните години някои части на страната започнаха да се борят с продажбите на туристи и лица, които не пребивават в страната.

Преди гласуването министърът на здравеопазването Карл Лаутербах призова членовете на парламента да подкрепят спорния закон с аргумента, че "ситуацията, в която се намираме сега, по никакъв начин не е приемлива". В Германия се наблюдава рязко нарастване на броя на младите хора, употребяващи канабис, придобит на черния пазар, заяви Лаутербах, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц.

Какви са рисковите според експертите?

Според Германската асоциация за канабис веществата, които могат да попаднат в тревата на черния пазар, включват пясък, лак за коса, талк на прах, подправки и дори стъкло и олово. 

Още: Зеленски подписа закона за употребата на канабис за медицински цели

Експертите твърдят също, че марихуаната може да бъде замърсена с хероин или синтетични канабиноиди, които са до 100 пъти по-силни от естествените психоактивни канабиноиди.

Но Симоне Борхардт от опозиционната партия ХДС заяви, че новият закон само ще увеличи рисковете за здравето на младите хора. Тя обвини трите партии в коалиционното правителство на Шолц, че "правят политика за своята идеология, а не за страната". Законът беше широко критикуван и от медицински асоциации и здравни групи.

Някои експерти предупредиха, че употребата на канабис сред младите хора може да повлияе на развитието на централната нервна система, което води до повишен риск от развитие на психоза и шизофрения. Продължителната употреба е свързана и с респираторни заболявания и рак на тестисите.

Томас Фишбах, председател на германската федерация на лекарите за деца и юноши BKVJ, заяви, че медицинските асоциации са против тези планове. "Употребата на канабис сред младите хора ще се увеличи, тъй като тези вещества винаги се предават на по-младите", каза той пред вестник "Велт". Това може да има сериозни последици за физическото и психическото здраве на младите хора, каза той. "Хроничната употреба на канабис те прави глупав, казано направо, и може да предизвика и психоза".

Още: Как медицинският канабис може да помогне на онкологично болни

Законът за канабиса е предмет на ожесточени спорове и в коалицията от социалдемократите на Шолц, Зелените и либералната СвДП. В коалиционното си споразумение трите партии се ангажираха да отидат по-далеч и да разрешат продажбата на канабис в магазините - стъпка, която беше отхвърлена от ЕС. Сега те планират втори закон, с който да изпробват продажбата на наркотика в магазини в определени региони.

Съгласно приетото законодателство лицата ще могат да си набавят достатъчно канабис на ден, за да направят до 75 джойнта, в зависимост от това какво количество се използва. Съществува обаче и ограничение от 50 грама на месец.

Сдруженията за канабис, известни като "социални клубове за канабис", трябва да започнат да функционират от юли. Досега германското законодателство ограничаваше личната употреба на канабис до хора с определени медицински състояния.

Частната развлекателна употреба на наркотика беше забранена, въпреки че полицията често си затваряше очите за притежанието на малки количества. Германската общественост е разделена по отношение на новия закон: Според проучване на YouGov 47% подкрепят плановете, а 42% са против.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа