Германия обмисля разхлабване на ограниченията за ваксинирани

1623
Германия обмисля разхлабване на ограниченията за ваксинирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Германското правителство разглежда възможността за разхлабване на ограниченията за хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи канцлерът Ангела Меркел.

Говорейки след разговори с премиерите на 16-те провинции на Германия, Меркел каза, че на хората, получили и двете дози ваксина, трябва да бъде позволено да се подстригват или да влязат в магазин, без да се налага да показват отрицателен тест за коронавирус, и да бъдат освободени от карантина след близък контакт със заразено лице. Същото би се отнасяло и за хора, които могат да докажат, че са се възстановили от коронавирусна инфекция, например чрез показване на положителен PCR тест, който е поне отпреди 28 дни, пише БГНЕС.

Меркел: Европа се нуждае от повече правомощия в областта на здравеопазването

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз се нуждае от повече правомощия, за да координира реакцията на блока на зд...

Правителството ще подготви указ, в който да изложи своите предложения, каза тя на пресконференция в Берлин, който след това ще бъде обсъдена в парламента. Меркел не даде срок за това кога разхлабването на ограниченията може да влезе в сила. Тя заяви, че ходът да се върнат някои от основните им права на хората с имунитет за коронавирус идва след като наскоро институтът по инфекциозни болести "Роберт Кох” установи, че напълно ваксинираните хора и тези, които са се възстановили, "вече не представляват съответна опасност от инфекция".

Ангела Меркел предупреди, че Германия е изправена пред "трудна фаза на преход“, тъй като нарастващ брой хора получават своите ваксинации и са гладни за повече свободи, докато значителна част от населението все още ще живее с тежки ограничения. Досега само седем процента от населението са получили двете дози ваксина срещу COVID-19 в Германия и около 23 процента са получили първата инжекция, но темпото се ускорява, тъй като лекарските кабинети получават повече дози ваксини. Меркел повтори, че очаква, че Германия ще може да се откаже от строгия си списък с приоритети на ваксините през юни и да позволи на всеки възрастен да търси ваксина.

Обнадеждаващото настроение идва въпреки третата коронавирусна вълна, която видя, че броят на случаите в Германия се стабилизира на много високо ниво. През уикенда Германия наложи национална "аварийна спирачка“, която включва радикално спиране и затваряне на училища в тежко засегнатите региони, за да се намалят инфекциите. "Необходими са още няколко седмици усилия", каза Меркел пред репортери. Въпреки че беше важно на хората да се върнат основните им права „възможно най-скоро“, каза тя, "ще трябва да живеем с вируса още дълго време“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа