Голям младежки протест ще залее днес Глазгоу за срещата на върха

2363
 Голям младежки протест ще залее днес Глазгоу за срещата на върха
Снимка: Pixabay

Хиляди младежки активисти се готвят да пристигнат в Глазгоу днес, за да протестират срещу опасната според тях липса на действия от страна на световните лидери на срещата на върха за климата COP26.

Очакват се демонстрации в целия шотландски град, за да се подчертае несъответствието между мудния темп на намаляване на емисиите и извънредната ситуация с климата, която вече е обхванала всички страни по света. Организаторите на глобалното стачно движение "Петъци за бъдеще" заявиха, че очакват големи тълпи на планирания тричасов протест по време на "Деня на младежта" на COP26, на който ще присъстват и активистите Грета Тунберг и Ванеса Накате, съобщава АФП.

СОР26: Естония с новаторски проект как щетите на околната среда се превръщат в суровини

На 26-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (COP26) в Глазгоу Естония представи проект за п...

"На тази среща на върха отново виждаме световни лидери, които изричат големи думи и големи обещания", каза Митце Джоел Тан, активистка за климатична справедливост от Филипините. "Нуждаем се от драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид, от обезщетения от Глобалния север към Глобалния юг, които да се използват за адаптиране и за управление на загубите и щетите, и трябва да сложим край на индустрията за изкопаеми горива", добави тя.

Делегати от близо 200 държави са в Глазгоу, за да изковат начини за постигане на целите на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5-2 градуса по Целзий. Ръководеният от ООН процес изисква от страните да се ангажират с все по-голямо намаляване на емисиите и задължава по-богатите страни, които от десетилетия емитират парникови газове, да помогнат на развиващите се страни да финансират енергийните си трансформации и да се справят с последиците от изменението на климата.

Вчера страните поеха два допълнителни ангажимента за намаляване на потреблението на изкопаеми горива. Двадесет държави обещаха да прекратят финансирането на изкопаеми горива в чужбина до края на 2022 г.

Повече от 40 държави обещаха постепенно да се откажат от въглищата - най-замърсяващото изкопаемо гориво - въпреки че подробностите останаха неясни, а срокове не бяха оповестени.

Срещата на върха на ООН за климата: Щедри призиви и неясни обещания

Дотук на срещата на върха на ООН, посветена на борбата с климатичните промени, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, световните лидер...

Експертите твърдят, че ангажиментът, поет по време на срещата на високо равнище на лидерите в началото на COP26, за намаляване на емисиите на метан с поне 30 % през това десетилетие, ще има реално краткосрочно въздействие върху глобалното затопляне.

Но екологичните групи изтъкнаха, че правителствата, особено богатите замърсители, имат навика да не изпълняват обещанията си за климата. "В понеделник застанах пред световните лидери в Глазгоу и ги помолих да отворят сърцата си за хората, които са на предната линия на климатичната криза", заяви кенийската активистка Елизабет Уатхути, която говори на пленарната сесия при откриването на конференцията. "Помолих ги да приемат сериозно своята историческа отговорност и да предприемат сериозни действия тук. Досега те не са го направили."

При затопляне досега от 1,1 градуса по Целзий общностите по света вече са изправени пред все по-интензивни пожари и суши, разселване и икономическа разруха, причинени от нагряването на климата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа