Грузинската инвазия в Украйна

16902
Грузинската инвазия в Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Като едно от най-странните развития в конфликта между Русия и Украйна, украинският президент Петро Порошенко наскоро назначи бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област. Саакашвили, който служи като президент на родината си между 2004 и 2013 г., прекарва дните си бидейки най-пламенният поддръжник на борбата на Украйна срещу Русия и наслаждавайки се на спокойния си живот в Бруклин. Междувременно, грузинското правителство подведе Саакашвили под отговорност заради насилственото разпръсване на протести и други длъжностни престъпления.

На пръв поглед, този ход на украинския президент изглежда много странен, най-малкото защото Саакашвили дори не е украинец. Въпреки това, откакто прие назначението, Саакашвили, който е член на Международния консултативен съвет на Порошенко, се отказа от грузинското си гражданство, за да стане гражданин на Украйна. Назначението изглежда свидетелства за убеждението на Порошенко, че в страна с население доста над 40 млн. души, няма нито един човек, който да е достатъчно умен, некорумпиран, лоялен на президента и далновиден, за да служи като губернатор на този ключов регион. В допълнение към това, през последните години мнозина критици на Владимир Путин, включително и настоящия президент на Украйна, спорят, че руският лидер иска да възстанови Съветския съюз. Сега, украинският президент е този, който се държи, сякаш не е съвсем наясно, че Грузия и Украйна са отделни държави. Саакашвили, в крайна сметка, е само един от няколкото грузинци, някога част от неговото правителство в Грузия, назначени на висши постове в Украйна.

Новият министър на отбраната на Грузия Тина Хидашели обобщи мнението на мнозина грузинци по отношение на назначението на Саакашвили: „Бивш президент на Грузия извърши поредния акт на предателство. С тази си стъпка стана очевидно колко е лоялен към своята родина. Грузинското гражданство, така ценно за всички нас, за него не струва нищо“.

Има обаче причини назначението на Саакашвили като ръководител на областната администрация в Одеса – регион от изключително значение в борбата на Украйна срещу Русия, смятан от някои за най-корумпираната част от Украйна, да бъде смятано за основателно. Саакашвили, който дойде на власт в Грузия през 2003-4 г. на фона на мирни протести, последвани от огромна изборна победа, станала известна като Революцията на розите, може да се похвали с изключителен успех в изкореняването на корупцията на ниски нива в Грузия. Той може би е най-известен с това, че уволни всички полицаи в столицата Тбилиси и ги замести с нови служители на реда, които не са корумпирани, но тогавашният президент също толкова драматично намали корупцията в сфери, като образованието, местното управление, митниците и инфраструктурата. Порошенко навярно се надява, че Саакашвили ще успее да донесе част от тази антикорупционна магия в Одеса.

Мнозина се надяват, че динамичният политик ще успее да прокара реформи и ще ентуасиазира гражданите около прозападни идеи. Например, широката подкрепа на грузинския народ за Европа и НАТО е най-малкото отчасти резултат от визията и лидерството на Саакашвили. Украинският президент залага, че Саакашвили ще успее да канализира своята енергия и обаяние, за да изгради консенсус в Одеса срещу Путин и корупцията и в подкрепа на демокрацията и нова Украйна.

Брайън Мефърд, американски политически консултант в Киев, описа хазартния ход на Порошенко с думите: „Украйна се нуждае от реформи, не удобни правителствени постове за грузински политици в изгнание. Реформите, които Саакашвили реализира в Грузия са или приложими и в Украйна, или не. А Одеса е само тест“.

За съжаление, има друга страна на управлението на Саакашвили като президент на Грузия, което освен с борбата с корупцията, се характеризира също с ограничената свобода на медиите и преследване на всички проруски опоненти на властта. Освен това, годините му на управление са белязани от насилственото разпръсване на няколко демонстрации, изключително висока безработица и нарушение на правата за затворниците. Същевременно, доклад на ЕС възлага на него съществена част от отговорността за катастрофалната война на Грузия с Русия през 2008.

А което е по-важно, почти всички големи успехи на Саакашвили като президент са се случили между 2004 и 2007, което означава, че е минало почти десетилетие, откакто се е откъснал от борбата с корупцията. Така, Порошенко залага, че новият губернатор на критично важната Одеска област може да върне магията отпреди осем години.

The New York Observer

6400 са жертвите на конфликта в Източна Украйна, твърди ООН

Над 6400 души са загинали за една година по време на конфликта в Източна Украйна, предаде AFP, позовавайки се на доклад на ООН за Украй...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа