Хиляди поляци излязоха на протест в защита на правото на аборт

1106
Хиляди поляци излязоха на протест в защита на правото на аборт
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Управляващата евроскептична партия в Полша "Право и справедливост реши да подкрепи призив на католическите свещеници в страната да бъдат напълно забранени всички аборти в страната. Това накара хиляди поляци да излязат на протест на уиците на Варшава, за да защитят правото на жените на аборт, предаде "Ройтерс".

Полша вече има един от най-рестриктивните режими за прекратяване на нежелана бременност в Европейския съюз. Според официалната статистика в държавата се извършват едва няколкостотин аборта на година, но според протестиращите бизнесът с нелегални аборти процъфтява.

Консервативната управляваща партия на Ярослав Качински, която взе властта през октомври миналата година, планира да засили още повече регулациите, за да ги синхронизира с ученията на католическата църква. Тези намерения разгневиха либералите и защитиците на правата на жените, предаде Mediapool.

Протестиращите символично показват закачалки за дрехи, с които напомнят за гротескните условия и рисковете, при които се осъществяват нелегалните аборти.

"Дори законите за абортите в Иран са по-либерални от това предложение (на правителството за поправка в настоящите закони на Полша), затова трябва да протестираме", коментира Марта Новак, която организира демонстрациите през социалните мрежи.

В Полша ще обявяват публично в интернет сексуалните насилници

В полския парламент са гласували закон за регистрирането в общодостъпен индекс в интернет на сексуалните престъпници, в това число и пе...

В момента Полша позволява бременност да се прекратява само на ранен етап, когато застрашава здравето на мaйката, когато има вероятност плодът да е увреден или когато бременността е вследствие на изнасилване и кръвосмешение.

Полските свещеници заявиха позицията в отворено писмо, в което пишат:

"Позицията на католиците по тази тема е ясна и непроменима: трябва да се защитава животът на всеки човек от зачеването до естествената смърт. Искаме законодателите и правителството да инициират такова законодателство".

Качински заяви, че като католик, трябва да спазва призива на духовниците. Той добави, че макар и самият да няма намерение да упражни натиск за гласуване на забраната на всеки тип аборт в парламента, е убеден, че "огромното мнозинство ще подкрепи предложението".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа